485 de ani de la prima atestare istorică a Caracalului: 17 NOIEMBRIE 1538-17 NOIEMBRIE 2023

0
194

Localitatea apare menţionată pentru prima dată, într-un hrisov din 17 noiembrie 1538, prin care Radu vodă Paisie îi dăruieşte lui Radu mare clucer două moşii şi anume Siliştea Bistreţ şi a treia parte din Poiana Urâţii pe care domnitorul le avea cumpărate de la jupâniţa Marga din Caracal, pentru 30.000 de asprii. Caracalul a fost moşie a boierilor Craioveşti şi Brâncoveni, jupâniţa Marga fiind soră bună după mamă cu domnitorul Neagoe Basarab şi fiică a lui Pârvu I Craiovescu. Satul Caracal făcea parte din zestrea acestei jupâniţe. A fost căsătorită cu Marcea, mare postelnic, şi a avut doi fii, pe Vlăsan şi pe Matei ban“, stă scris în istoricul oraşului, postat pe site-ul oficial.

Deşi a fost ridicat la rangul de municipiu abia în anul 1994 , teritoriul pe care s-a format oraşul Caracal are o istorie care numără mai multe milenii.
Astfel, primele comunităţi umane s-au stabilit aici încă din Paleoliticul Superior, adică acum câteva sute de mii de ani. Din această perioadă au fost descoperite în zona Teatrului Naţional, oase de mamuţi şi unelte de piatră cioplită.
Prima aşezare stabilă pe teritoriul oraşului Caracal a apărut în neoliticul timpuriu, în cultura Cârcea- Grădinile şi are o vechime de aproape 7000 de ani. Câteva fragmente ceramice aparţinând acestei perioade au fost descoperite de cercetătorul Marin Nica.
Aşezarea a fost descoperită în apropierea pârâului Caracal sau Gologan, însă nu cunoaştem cu precizie locul.
În Evul Mediu aşezarea a evoluat de la sat, târg, scaun domnesc la capitală de judeţ şi apoi de raion.
Din anul 1968 Caracalul şi-a pierdut funcţia districtuală însă rămâne al doilea oraş ca mărime şi importanţă din judeţul Olt.
Despre numele localităţii putem spune că există două teorii: astfel, una dintre ele susţine că numele oraşului vine de la împăratul roman Marcus Aurelius Antoninus, poreclit Caracalla în timp ce cea de-a doua afirmă că numele localităţii noastre ar veni de la un popor migrator care a trecut pe aici în secolul XI, cumanii şi care l-au numit Kara-Kale, şi care în limba lor ar însemna cetatea neagră. Nici una dintre ipoteze nu este suficient de bine conturată pentru a fi considerată definitivă.
Evoluţia localităţii  a înregistrat o suită de momente, unele benefice altele mai puţin inspirate, însă totdeauna chiar dacă au existat şi perioade de regres, oraşul   a evoluat . La momentul actual oraşul a intrat înt-o nouă etapă de intensă evoluţie şi asta datorită  Administraţiei condusă de primarul Ion Doldurea, care a reuşit să implementeze în localitate proiecte de peste 100 de milioane de euro , finanţate fie  din fonduri eueropene, fie  din programe guvernamentale toate  destinate dezvoltării municipiului din Câmpia Romanaţiului .

La mulți ani, Caracal!

La mulți ani, Caracaleni!

                                                                        Doru Tudor