Păpădia, elixir pentru sănătate

0
266

Păpădia, remediul folosit de mii de ani. Stimulează bila, reglează colesterolul și are nenumărate alte beneficii pentru sănătate.

Păpădia este o plantă populară de mii de ani, iar proprietățile sale medicinale au fost utilizate în tratamentul diferitelor boli și probleme de sănătate. Specialiștii în medicină naturistă spun că poate realiza o detoxifiere hepatică, poate stimula producția de bilă, reglează colesterolul, poate ameliora alergiile și este de un real folos femeilor aflate la menopauză. Mai mult, ceaiul de păpădie ajută la slăbit, iar rezultatele sunt fantastice.

Floarea aceasta este cunoscută, dar puțini știu cu adevărat ce calități are. Nu iese în evidență prin frumusețe, dar atunci când este folosită în scopuri medicinale, tratează cele mai grave boli.

Ideal este ca planta să fie culeasă din locuri curate și nepoluate. Tulpina este cea mai benefică parte, deoarece tratează diabetul, purifică sângele, reglează metabolismul și tratează problemele digestive.

Frunzele sale conțin vitamine și pot fi adăugate la salate și la diferite feluri de mâncare, pentru a te ajuta să pierzi în greutate și să asimilezi nutrienții necesari. Florile sale sunt folosite în prepararea siropului, care purifică sângele, ajută la digestie și ameliorează tusea.

Luptă împotriva cancerului și diverselor probleme de sănătate

Rădăcinile curățate se lasă la uscat în aer liber cel puțin 15 zile. După care se păstrează într-un borcan, în loc întunecat și rece.

Rădăcinile sunt extrem de benefice pentru ficat, vezica biliară, rinichi și sistem limfatic, tratează constipația, acneea, hepatita, reumatismul, dar și chisturile și diversele formațiuni tumorale.

Rețetă de sirop – ingrediente necesare:

400 g flori galbene de păpadie

4 lămâi tăiate felii

4 portocale felii

3 litri de apă

Lasă peste noapte toate ingredientele în apă, la infuzat. Apoi, adaugă 2 căni de zahăr și lasă amestecul să dea o dată în clocot. Când compoziția devine vâscoasă, se pune în sticle sterilizate în prealabil. Apoi folosiți acest sirop pentru a trata răcelile, tusea, bronșita.

Rețetă de ceai

Ceaiul de păpădie se face dintr-un amestec de rădăcină uscată și frunze. În cana cu apă clocotită, adăugați o linguriță din acest amestec și lăsați la infuzat 5 minute, după care consumați-l.

Păpădie (Taraxacum officinalis) – beneficii şi proprietăţi

Păpădia este o plantă perenă ierboasă, care creşte până la înălţimi de 10-30 cm. Frunzele adânc zimţate se desprind de la bază, iar singura floare galbenă apare în aprilie şi mai. Floarea este urmată de seminţe, fiecare încununată de perişori moi, care sunt luate de curenţii de aer, ajutând la răspândirea plantei.

În scop teraputic se recoltează rădăcina şi frunzele, care sunt uscate pentru a fi folosite la infuzii, extracte buvabile şi capsule.

Păpădia – Compoziţie

Rădăcina şi frunzele sunt bogate în fructoză şi insulină; conţin principii active (lactone sesquiterpenice), acizi fenolici şi steroli. Frunzele au în compoziţie şi flavonoide și săruri de potasiu.

Sursa: doctorulzilei.ro