Se modifică data la care intră pensiile românilor!

6
104797

Data de primire a pensiilor pentru luna mai 2023 este diferită față de luna precedentă, din cauza faptului că în aprilie a fost sărbătorit Paștele. Cu toate acestea, nu este nevoie să vă faceți griji, dat fiind faptul că se va reveni la programul anterior, de dinaintea lunii aprilie.

Pentru a ajuta oamenii să-și poată face cumpărăturile de Sărbătorile Pascale, ministrul Muncii, Marius Budăi, a luat decizia luna trecută ca românii să primească pensiile mai devreme decât de obicei, înainte de Paște.

În luna aprilie, pensionarii și-au primit pensiile pe card până la data de 10, iar prin intermediul Poștei, până la data de 11 aprilie. Cu toate acestea, în luna mai, programul de încasare a pensiilor revine la normal.

Când vine și când intră pensia în luna mai

Conform celor mai recente date de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în prezent există 4.787.920 de pensionari înregistrați în România, iar pensia medie lunară este de 1.739 de lei. Deși, data de primire a pensiilor pentru luna mai 2023 diferă în funcție de modul în care au ales pensionarii să-și primească pensia. În cazul în care au ales să primească pensia prin intermediul poștei, aceasta va fi livrată în perioada 1-15 mai de către poștaș.

Conform informațiilor furnizate de Casa de Pensii, în luna mai 2023, pensiile vor fi virate pe cardurile pensionarilor în data de 12 mai, dar nu mai târziu de 13 mai. În mod obișnuit, pensiile se achită lunar pe card „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”.

Pentru pensionarii care au ales plata pensiei prin cont curent sau pe card, trebuie să știe că pensia pentru luna aprilie va fi virată pe card în jurul datei de 12 mai.

Cum se recalculează pensia

Recalcularea pensiei este un subiect intens discutat în prezent, iar românii pot solicita acest lucru printr-o cerere, împreună cu actele necesare. Această recalculare poate fi efectuată pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după ce și-au deschis dreptul de pensie pentru limita de vârstă, dar și pentru cei care au continuat să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare și au ieșit la pensie.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, informează Casa Națională de Pensii Publice, citată de Antena 3 CNN.

Sursă: infofinanciar.ro

6 COMENTARII

  1. Bună ziua ! Eu am lucrat in acord individual și cu toate că am depus situația salariilor lunare , pensia mi-a fost calculată la salariul de încadrare . Ce trebuie sa fac pentru recalculare ?

  2. Vouă nu vă este rușine să dați astfel de mesaje? Pensiile intră în conturi în mod normal și la timp pentru luna mai. In aprilie au intrat mai devreme cu câteva zile. In loc să dați astfel de mesaje mai bine duceți vă la școală și învățați o meserie benefică pentru voi și omenire.

  3. Tipic și ptr. alte publicatii online. Repetarea, uneori cu alte cuvinte, a anunțului principal. Se vede slaba pregătire profesionala a celor care scriu aceste articole. Și cele spuse în anunț sunt banalități, uneori confuze și cu deviații de la subiect. La fel cum sunt și politicienii de la conducere.

  4. De ce totdeauna specificați aceleași minciuni ca vor creste pensiile nici vorba și luna asta a fost 1125 de lei mai scrieți și adevărul nu tot minciuni ca o pensie minima este de 1700 de lei cind eu primesc doar 1125 de lei după 23 de ani lucrați și miau tăiat 5 ani de la cap odoreu cică nu a fost plătit dările la stat minciuni asa se procedează la cassa de pensi toate cu șpagă rușine eu am lucrat pt pensia aceea și am crescut și 4 copii singura pe lingă un alcoolism de șofer ce era hala domnului cai mort deci miau lăsat 17 ani și 8 luni aici undei dreptatea altele ca au pensie de handicap plus 1125 de lei exact cit primesc eu pensia mea și a lucrat doar 7 ani atunci este dreptate va întreb eu??!!

  5. După 23-de ani de muncă și cu 4-copii crescuți, am pensie de 979-lei +146-lei Ind socială.
    Unde este dreptatea?Nici macar dreptul dat după 4-copii nu mai dați pentru mame cu mai mulți copii care a fost o lege aprobată.Cu ce drept ați tăiat răspundeți.

  6. Pe 12 mai , trebuie sa fie dată clară nu ,,în jurul datei de 12 mai”. Ziua următoare este nelucrătoare.

Comments are closed.