Alocații 2024. Câți bani în plus vor primi copiii începând cu luna februarie

0
414

Alocațiile pentru copii au fost majorate începând cu data de 1 ianuarie a anului 2014. Mărirea alocațiilor s-a făcut cu 13,8%, mai exact cu cu rata inflației pe anul fiscal anterior. 

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.

Însă, alocațiile vor ajunge mărite în conturi abia din luna februarie. Mai exact, creșterea ar urma să fie de 36 de lei pentru copiii și tinerii cu vârsta de 2 – 18 ani. Pot beneficia de alocație și elevii care au împlinit 18 ani, până la finalizarea ciclului liceal / de învățământ profesional, dar nu și după ce împlinesc 26 de ani.

De asemenea, copiii care au vârsta de până în 2 ani vor primi o alocație de 719 lei, după majorarea în valoare de 88 de lei. Aceeși sumă o primesc și copiii și adolescenții până în 18 ani care au dizabilități, conform legii 61/1993, care stă la baza acestor majorări automate în funcție de inflație.

Alocațiile din februarie 2024 pentru copii vor crește astfel:

– de la 631 de lei la 719 lei pe lună pentru copiii de până la doi ani

– de la 631 de lei la 719 lei pe lună pentru copiii de până la 18 ani care suferă de handicap

– de la 256 de lei la 292 de lei pe lună pentru copiii din intervalul de vârstă 2-18 ani și pentru cei care urmează cursuri liceale sau profesionale.

3,6 milioane de copii și tineri beneficiază de alocaţie de stat în 2024

Astfel, copiii vor primi alocaţiile din februarie 2024 mărite, având în vedere că sumele se indexează cu rata inflației pe anul fiscal anterior, care a fost de 13,8%.

În anul 2023 alocațiile au crescut față de sumele din 2022 cu 5,1%, atât cât a fost rata medie a inflației pentru anul 2021, ajungând de la circa 242 de lei la 255 de lei.

În România, circa 3,6 milioane de copii și tineri beneficiază de alocaţie de stat în 2024. Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți.

Acte necesare pentru dosarul de alocaţie

Iată care sunt documente care trebuie depuse pentru stabilirea alocației:

  • Certificat de naștere românesc al copilului minor;
  • Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
  • Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
  • Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
  • Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
  • Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
  • Extras de pe contul bancar.

Plata alocației poate fi făcută fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar.

Sursă: bugetul.ro