Concursul Național „Călușul Românesc” revine la Slatina

0
272

Autoritățile vor organiza în iunie două manifestări culturale ce vor aduce în atenția oltenilor tradiționalul dans al călușarilor. 

Astfel, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran”, sub egida Consiliului Județean Olt, vor organiza cea de a doua ediție a Festivalului „Călușului Oltenesc”, de Rusalii, în perioada 12-19 iunie. Cete de copii vor merge în comunele județului unde vor juca călușul.

Directorul Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, Ilie Brăileanu, a precizat că, la o săptămână după acest festival, la Slatina continuă tradiția, urmând să fie organizat Concursul național „Călușul Românesc”, ajuns la cea de-a XXII-a ediție.

„Avem două manifestări diferite, Festivalul Călușului Oltenesc, este la a doua ediție, formatul pe care l-am făcut anul trecut. În Săptămâna Rusaliilor ne-am gândit să ducem călușul la țărână, copiii se duc în localități și joacă în curțile oamenilor. La acest festival participă doar formații din județ. Apoi, la o săptămână, așa cum făceau călușarii, vin la întrecere, vin la concurs. Concursul Național Călușul Românesc este la XXII-a ediție, și va fi organizat în perioada 22-26 iunie, la Slatina”, a spus Brăileanu.

Anul trecut, Festivalul „Călușului Oltenesc” s-a desfășurat în șase centre folclorice din principalele vetre călușărești ale județului Olt, după cum urmează: Vâlcele- la Târgul Săptămânal, Corbu – Școala Buzești, Osica de Sus – la Stadion, Brastavățu – Parc, Pleșoiu – Stadion și Sâmburești – la primărie.

Pe de altă parte, Concursul Național „Călușul Românesc” nu a putut fi organizat în ultimii doi ani din cauza restricțiilor COVID. Pentru cea de a XXII-a ediție a Călușului Românesc, Primăria Slatina va aloca suma de 80.000 de lei. În cadrul Festivalului Concurs Național „Călușul Românesc” de la Slatina vor fi organizate parade ale portului popular, demonstrații călușărești și spectacole concurs de muzică și dans popular.

În 2008, dansul ritual al Călușului a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural material al UNESCO.