Prin proiectul „Prima respirație”, Secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina primește un aparat de radiologie digital mobil

0
153

Asociația Culturală Flower Power a susținut, cu sprijinul Fundației Vodafone România, dotarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina cu un aparat de radiologie digital mobil care este absolut necesar activității de diagnosticare a nou-născuților și urmăririi în dinamică a aspectului radiologic pulmonar al acestora, fiind util și în diagnosticarea patologiilor de tip abdominal sau a sindromului malformativ. Proiectul derulat sub numele „Prima respirație” va cuprinde și activități de instruire a personalului medical în vederea folosirii și punerii în funcțiune a noului echipament. Proiectul se derulează pe baza unui parteneriat între Spitalul Județean de Urgență Slatina, Asociația Culturală Flower Power și Consiliul Județean Olt și face parte din programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, inițiat si finanțat de Fundația Vodafone România.

Spitalul Județean de Urgență Slatina este o unitate de asistență medicală cu profil pluridisciplinar, care deservește, preponderent, locuitori ai județului Olt. Secția de neonatologie a spitalului îngrijește, anual, în jur de 1500 nou-născuți din județul Olt, dar și din județele Vâlcea și Teleorman. Peste 25% din nou-născuți sunt prematuri, având nevoie de îngrijire medicală în terapie intensivă, dar și de examinări paraclinice de specialitate. În ultimii ani, cei șase medici ai secției de neonatologie de nivel II de la Spitalul Județean de Urgență Slatina lucrează cu un aparat de radiologie mobil depășit tehnologic, simțind din ce în ce mai mult presiunea numărului mare de nou-născuți prematuri care au nevoie de îngrijire medicală la terapie intensivă și de examinări paraclinice de specialitate. Aparatul de radiologie mobil folosit în prezent, acolo, are peste douăzeci de ani vechime, neputând să ofere gradul de claritate al aparatelor digitale folosite în secțiile cu acest specific și defectându-se frecvent. Durata reparațiilor este prelungită de lipsa pieselor și determină o siguranță precară în exploatare” au declarat reprezentanții  Asociației Culturale Flower Power.

În cazul nou-născuților, diferența între viață și moarte este făcută de nivelul de dotare cu aparatură medicală a unei secții de neonatologie, potrivit Angelei Galeța, directorul Fundația Vodafone România:

Atunci când vorbim de intervenție medicală în cazul unui nou-născut, nivelul de dotare cu aparatură medicală a unei secții de neonatologie poate face diferența între viață și moarte. Avem încredere că Fondul Viață pentru Nou-Născuți va contribui pentru a le oferi micuților grav bolnavi din România o șansă la supraviețuire. Estimăm că după finalizarea celor șase proiecte aflate în derulare în acest moment, în fiecare an, 11.000 de nou-născuți, dintre care 2.000 cu afecțiuni medicale critice, vor avea parte de cele mai bune condiții de îngrijire sau de transfer optim în secțiile și compartimentele de terapie intensivă neonatală și de prematuri de rang superior. Anual, 200 de medici și asistenți medicali vor avea condiții medicale adecvate îngrijirii nou-născuților cu diverse afecțiuni. Contribuim astfel la combaterea unei statistici sumbre care situează România în topul mortalității infantile în Europa″.

SMS cu textul RITM la 8845

Lupta pentru modernizarea unităților medicale neonatale din România continuă. Astfel, Fundația Vodafone România, alături de ONG-urile partenere, desfășoară o campanie publică de strângere de fonduri. Cei interesați să ofere o mână de ajutor o pot face prin donații, trimițând SMS cu textul RITM la 8845, costul fiind de 2 EUR/ lună.