Reguli noi pentru închirierea locuinţelor. Amenzi de până la 50.000 de lei pentru cei care nu le respectă

0
1389

Începând din acest an, românii care nu dețin documente legale precum un certificat de clasificare, nu vor putea să promoveze locuințele lor de cazare pe platformele specializate și vor fi pasibili de amenzi uriașe.

Închirierea unei locuințe în regim hotelier nu va mai fi deloc simplă. Anul 2024 vine cu noi reguli, care schimbă semnificativ legislația în cazul celor ce închiriază locuințe în regim hotelier.

Prin noile reglementări, proprietarii de apartamente își pot promova locuințele pe platforme de închiriere doar în anumite condiții.
Ei trebuie să obțină un certificat de clasificare de la autoritățile locale. Lipsa documentului atrage după sine sancțiuni de până la 50.000 de lei.
De asemenea, se urmărește scoaterea locuințelor de închiriat de pe „piața neagră” și conformarea proprietarilor.

Piața închirierii de locuințe în regim hotelier a luat amploare în ultimii ani. Conform datelor oferite de autoritățile în domeniu, mai mult de un milion de turiști, români și străini au recurs la închirierea în regim hotelier pe parcursul anului trecut.

Prin aceste reglementări, autoritățile își propun să creeze un mediu de închiriere mai sigur și mai transparent, beneficiind atât proprietarii, cât și chiriașii sau turiștii, prin promovarea unor practici corecte și responsabile în piața imobiliară.

În cazul vînzării locuințelor cu plata în rate, legea impune ca titularul contractului de vânzare să suporte cheltuielile pentru întreținere, reparații curente și capitale. De asemenea, tot acesta trebuie să încheie contracte de asigurare a locuințelor împotriva riscurilor naturale majore, cum ar fi cutremurele, alunecările de teren și inundațiile.

Marilena Vasile