Niciun nou-născut abandonat în spitalele din Olt, în primul semestru al anului

0
234

La nivelul judeţului Olt, potrivit situaţiilor centralizate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), nu s-a înregistrat niciun abandon în maternităţi, în acest an.

Raportul semestrial al DGASPC Olt „privind situaţia copiilor părăsiţi în unităţile sanitare, copiilor pentru care nu s-a stabilit identitatea, gravidelor în risc social şi a activităţii de monitorizare a cazurilor de copii care au fost supuşi riscului de a fi părăsiţi în unităţile sanitare reîntorşi în familie” relevă faptul că, în primul semestru al anului în curs, nu a fost abandonat în spitalele oltene niciun copil.

De altfel, în ultimii ani, numărul copiilor abandonaţi în spitale şi preluaţi în sistemul de protecţie specială a copilului a scăzut în Olt. Dacă în 2011 şi 2012 s-a înregistrat câte un singur caz de copil abandonat, în 2013 niciunul, în 2014 au fost şase micuţi părăsiţi în unităţile sanitare, în 2015 un singur copil a fost abandonat în maternităţi, în 2016 nu s-a înregistrat nici un caz. În majoritatea cazurilor de abandon, mamele nu mai anunţă cadrele medicale, ci pur şi simplu fug din spital, lăsându-şi pruncii în voia sorţii.

Potrivit specialiştilor, motivele pentru care părinţii recurg la aceste gesturi sunt cele reprezentate de situaţia financiară precară, lipsa educaţiei mamelor, vârsta fragedă a acestora, numărul mare de copii în familie, dar şi problemele de sănătate, atât ale părinţilor, cât şi ale nou-născuţilor. În conformitate cu legea, în cazul în care o mama fuge din spital şi îşi părăseşte copilul, dacă în 24 de ore aceasta nu se prezintă la unitate sa-şi ia micuţul acasă, se face o sesizare scrisă şi telefonică la DGASPC. În cazul în care mama nu are acte, poliţia o căuta timp de trei zile. Dacă mama nu este găsită sau nu-şi doreşte copilul, se întocmeşte proces-verbal de abandon semnat de poliţist, DGASPC şi unitatea spitalicească. În condiţiile în care copilul este clinic sănătos, acesta este luat de un asistent maternal. Prin asistentul social desemnat, în termen de cinci zile (de la sesizarea în scris de către unitatea sanitară cu privire la dispariţia mamei), DGASPC semnează procesul verbal de constatare a părăsirii copilului în spital (împreună cu reprezentanţii poliţiei şi unităţii sanitare). Dacă în termen de cel mult 48 de ore lucrătoare de la întocmirea procesului verbal de constatare a părăsirii copilului nu se cunoaşte domiciliul mamei, directorul DGASPC din unitatea administrativ teritorială în care funcţionează unitatea sanitară are obligaţia de a dispune plasamentul în regim de urgenţă.

Ilie Bîzoi