26 martie – Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei

0
209

Marcată în peste 50 de țări din lume, Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei, cunoscută la nivel mondial sub denumirea de Purple Day urmărește creșterea gradului de informare în privința bolii, risipind astfel miturile asociate acesteia.

Culoarea acestei zile este mov. În semn de solidaritate, în această zi putem purta un obiect de culoare mov. În anii anteriori, diverse edificii și instituții din mai multe orașe au folosit iluminatul în această culoare, manifestându-și adeziunea față de cei care suferă de epilepsie.

Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei a fost inițiată în 2008, în Canada, de către Cassidy Megan (în vârstă de numai nouă ani, care se lupta cu această boală) împreună cu mama sa, Angela Cassidy Megan. Scopul era de a face oamenii care suferă de epilepsie să vorbească despre momentele critice trăite pentru a nu se simți singuri și pentru a-i ajuta și pe alți bolnavi să treacă mai ușor peste crizele cauzate de boală. Eforturilor acestora, a răspuns Asociația pentru Epilepsie din Nova Scoția (EANS), din Canada, care s-a implicat în campania pentru epilepsie.

În 2009, Asociația pentru Epilepsie din Nova Scoția și Fundația Anita Kaufmann, din New York și-au unit forțele pentru a lansa Purple Day pe plan internațional, organizând parteneriate cu persoane fizice și organizații din întreaga lume pentru a promova cunoașterea acestei boli și pentru a înțelege efectele ei asupra vieții oamenilor marcați de această boală. De asemenea, se militează pentru o nouă viziune a lumii asupra epilepsiei, în care frica și ignoranța să fie înlocuite cu înțelegerea și grija față de cel afectat de această boală.

Epilepsia nu este contagioasă, este o tulburare neurologică incurabilă, care apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie foarte înaintate, iar în aproape 50% din cazuri, cauzele afecțiunii nu sunt identificate. Se manifestă prin crize bruște și imprevizibile, de câteva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, în timp ce altele sunt dramatice.

Cea mai comună formă de epilepsie (idiopatică) afectează 6 din 10 pacienți și nu are nici o cauză identificabilă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Epilepsia idiopatică nu poate fi prevenită, dar dacă nu este tratată corect, poate avea consecințe grave asupra pacientului, determinând deteriorarea fizică și psihică.

Aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume au epilepsie, fiind una dintre cele mai comune boli neurologice la nivel global; aproape 80% dintre persoanele cu epilepsie trăiesc în țările cu venituri mici și medii; în medie de 70% dintre persoanele cu epilepsie răspund, în timp, la tratament; aproximativ trei sferturi dintre persoanele cu epilepsie din țările cu venituri mici și medii nu primesc tratamentul de care au nevoie și în multe părți ale lumii, persoanele cu epilepsie și familiile acestora suferă de stigmatizare și discriminare, potrivit ultimilor statistici ale OMS, publicate pe www.who.int.

La nivel global, aproximativ 2,4 milioane de persoane sunt diagnosticate cu epilepsie in fiecare an. În țările cu venituri mari, cazuri anuale noi sunt între 30 și 50 la 100 000 de persoane din populația generală. În țările cu venituri mici și medii, această cifră poate fi de până la de două ori mai mare.

În România, în 2016 erau aproximativ 200.000 de pacienți cu epilepsie, conform statisticilor OMS. Medicii cred însă că numărul bolnavilor ar fi mai mare decât cel declarat.

În 2015 a fost lansată de Biroul Internațional pentru Epilepsie și Liga Internațională împotriva Epilepsiei o nouă zi de marcare a epilepsiei, în a doua zi de luni a lunii februarie, denumită Ziua Internațională a Epilepsiei, marcată pentru prima dată pe 8 februarie 2016.

sursa: AGERPRES