Vârsta de pensionare, schimbată oficial: Românii încep să ia cu asalt Casele de Pensii! De ce documente ai nevoie

0
1740

Mult discutata lege a pensiilor, inițiată de Guvern în urmă cu aproximativ șase luni, a fost adoptată de Senat și trimistă în Camera Deputaților, pentru a primi votul final. Noua lege a pensiilor a primit și câteva amendamente față de forma inițială, referitoare la formula de calcul, dar si la vârsta de pensionare.

78 de senatori au votat “pentru”, 12 “contra” și 8 s-au abținut. Noua lege a pensiilor a fost adoptată cu câteva amendamente față de forma inițială, propuse și adoptate în Comisia de muncă a Senatului. Astfel, unul dintre acestea prevede că “în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani“, scrie legestart.ro. În varianta inițiată de Guvern era vorba despre copii cu handicap de până la 3 ani, scrie a1.ro. 

A fost modificat și articolul referitor la pensia de urmaș, în locul sintagmei “pensionatul urmaș” fiind acum “copilul beneficiar al pensiei de urmaș““În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor“.

Actul normativ schimbă condițiile de calcul a pensiilor din anul 2021, de acordare a pensiei minime sau de reducere a vârstei de pensionare

Proiectul de lege precizează că nicio pensie în plată nu va scădea – în cazurile în care în urma recalculării conform noilor condiții ar rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

În plus, potrivit noii legi, vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare nu se modifică în niciun fel: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei; stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați și stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.

Sursa: b1.ro