Ce pensie va avea un român cu salariul mediu pe economie, care a cotizat timp de 35 de ani la bugetul de pensii

0
1368

Mai devreme sau mai târziu, sistemul de pensii va intra în colaps. Datele analizate de economiști arată că, dacă nu se întâmplă o minune, este imposibil ca pensiile tuturor românilor să fie plătite pe termen lung. Totuşi, dacă se reuşeşte menţinerea actualului sistem de pensii, un român care intră acum în câmpul muncii şi care va cotiza 35 de ani ar putea primi o pensie lunară care nu atinge nici măcar salariul minim pe economie.

Un român care intră acum în câmpul muncii şi care va cotiza 35 de ani ar putea primi o pensie lunară de 1.630 de lei luând în calcul un ultim salariu net de 4.000 lei, potrivit calculelor CFA România, asociaţie a analiştilor financiari certificaţi internaţional care are ca membri şi reprezentanţi ai administratorilor de pensii private.

Din această sumă, 1.080 de lei provin de la Pilonul I, adică sistemul public de pensii, iar 545 lei de la fondul de pensii administrat privat Pilon II, potrivit calculelor CFA România care presupun o con­tribuţie către P2 de 3,75% din salariul brut, la fel ca cea din prezent, scrie Ziarul Financiar.

Sursa: romaniatv.net