Medic din Olt, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare, eliberat condiționat

0
1005

Unul dintre cei doi medici slătineni condamnați definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru uciderea din culpă a unui copil în vârstă de nouă ani, din Şerbăneşti a fost eliberat condiționat de către magistrații Tribunalul Mehedinți, la doar un an de la încarcerare. Este vorba despre medicul Paul Iancu.

„Admite contestaţia formulată de petentul – condamnat Iancu Paul, împotriva sentinţei penale nr. 176/04.02.2019, pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în dosarul nr. 652/225/2019. Desfiinţează parţial sentinţa atacată şi rejudecând: Admite cererea de liberare condiţionată privind pe condamnatul Iancu Paul. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat, Iancu Paul din executarea pedepsei de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 681/2017, pronunţată de Judecătoria Slatina. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului condamnat, Iancu Paul de sub puterea mandatului nr.834/2018, emis de Judecătoria Slatina dacă nu este privat de libertate în altă cauză”, se arată în decizia Tribunalului Mehedinți.

Medicii slătineni Mircea Tusciuc şi Paul Iancu au fost condamnaţi, pe 4 aprilie 2018, de Curtea de Apel Craiova, la câte trei ani şi şase luni închisoare cu executare, pentru uciderea din culpă a unui copil în vârstă de nouă ani, din Şerbăneşti. Totodată s-a luat măsura interzicerea exercitării pe o perioadă de trei ani a profesiei de medic, după executarea pedepsei.

Potrivit probelor administrate de anchetatori, pe 23 mai 2010, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Paul Iancu, medic de gardă – medic primar ortoped la Spitalul Judeţean Slatina, nu l-a examinat corespunzător pe Cristian Grigore, în vârstă de  nouă ani, din Şerbăneşti, care  fusese adus cu ambulanţa, stabilind, în mod greșit, diagnosticul. La rându-i medicul Mircea Tusciuc, specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică, nu a acordat îngrijirile medicale necesare pacientului pe perioada internării şi a decis, deși starea de sănătate a pacientului nu impunea acest lucru, externarea copilului după trei zile, mai exact pe 26 mai 2010. Micuțul a fost reinternat în aceeaşi seară, iar în dimineaţa următoare Tusciuc a decis amputarea mâinii stângi a copilului. Din cauza complicaţiilor survenite, băiatul a decedat la 27 mai 2010. Inițial, în 2013, medical Mircea Tusciuc a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu executare, iar Paul Iancu, la doi ani. Hotărârea magistraților Judecătoriei Slatina a fost contestată la Curtea de Apel Craiova de inculpați, iar pe 4 aprilie 2018, la aproape cinci ani de la primul verdict al instanței, cei doi au fost condamnați, fiecare, la trei ani și șase luni cu executare. Totodată, Curtea de Apel Craiova a dispus, în cazul celor doi, interzicerea exercitării pe o perioadă de trei ani a profesiei de medic, după executarea pedepsei.