Balonarea poate duce la blocarea colonului. Cum scăpați de ea

0
442

Balonarea poate duce la blocarea colonului. Constipația este un simptom, nu o boală. Ea este cauzată de cele mai multe ori de o dereglare în modul de funcționare a colonului. Aflați cum puteți scăpa rapid de ea.

Obiceiurile normale legate de scaun pot varia foarte mult la oamenii sănătoși, de la trei ori pe zi până la de trei ori pe săptămână. Constipația este un simptom care trebuie corectat cât mai rapid.

Balonarea poate duce la blocarea colonului

Cei care nu vor să trateze constipația prin laxative sau clisme pot apela la alimente care restabilesc un scaun normal.

Fibrele, punctul de plecare

Prima măsură împotriva constipatiei este o dietă bogată în fibre, care se găsesc în fructe și legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin și colon aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mențin apa și păstrează scaunul moale și ușor deplasabil.
Tărâțele reprezintă învelișul exterior al boabelor de cereale, adică partea eliminată în procesul de prelucrare pentru obținerea făinei, și este una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentație.

„Sunt lipsite de gust, dar o linguriță conține circa două grame de fibre dietetice, ceea ce reprezintă un supliment alimentar foarte recomandat”, explică Lygia Alexandrescu.
Potrivit medicului nutriționist, este posibil ca, la început, fibrele amintite să provoace balonări, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomandă folosirea în continuare a tărâțelor, pentru că în două-trei săptămâni scaunul va funcționa mai bine, iar aceste efecte neplăcute vor dispărea.

Broccoli, conopidă, fulgi și secară

Hidratare înainte de masă.

Este foarte important să se consume lichide împreună cu fibrele. „Trebuie băute circa opt pahare de apă pe zi, inclusiv câte unul înainte de fiecare masă”, mai recomandă medicii.
Desigur că până la urmă fluidele nu pot asigura un scaun normal fără ajutorul celorlalte elemente menționate, pentru simplul motiv că intestinul subțire poate să absoarbă întreaga cantitate de fluid. De aceea, fără contribuția fibrelor, simpla mărire a cantității de lichid consumate ar putea să ducă doar la mărirea cantității de urină eliminate.

Balonarea poate duce la blocarea colonului. Folosiți cu măsură supozitoare și clisme!

Această practică trebuie redusă treptat până când nu mai este deloc necesară. Este foarte importantă menţinerea unor obiceiuri regulate în ce priveşte scaunul. Se recomandă obținerea unui scaun la același moment în fiecare zi. Activitatea colonului este mai accentuată după trezire dimineața sau după fiecare masă, deci necesitatea unui scaun este de obicei maximă după micul dejun. Este, de asemenea, important să dăm curs oricărei senzații de scaun, în nici un caz să nu amânăm mersul la toaletă pentru că între timp necesitatea respectivă poate dispărea.

Sursa: doctorulzilei.ro