Cel mai bogat oltean din TOP 300 Capital 2023

0
2274

Ștefan Cherciu, care își leagă numele cel mai mult de compania Casa Noastră, deși are în portofoliu multe altele, se află în ediția 2023 a TOP 300 capital „Cei mai bogați români” pe locul 83, cu o avere de 90-110 milioane euro (față de 68-72 milioane euro în Top 2022). Domeniile de activitate sunt producția de uși și ferestre PVC, brand-ul Q Fort fiind extrem de cunoscut, dar și imobiliare.

În 2023 numele său a fost intens vehiculat, fiind legat de apariția numeroaselor cruci de mari dimensiuni amplasate în zeci de locuri, în Oltenia, de la curți de biserici, intersecții și până la terenuri private. Presa locală a scris că omul de afaceri Ștefan Cherciu ar fi subvenționat amplasarea acestor cruci „în semn de jertfă și mulțumire”, după cum a explicat, pentru Știri Craiova, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Oltenia, care nu a dezvăluit însă numele omului de afaceri.

Cine este Ștefan Cherciu

Ștefan Cherciu (55 ani) este originar din Dobrotești, județul Dolj. În 2020 ocupa locul 134 în TOP 300 Capital „Cei mai bogați români”, cu o avere estimată atunci la 45-49 milioane euro. De atunci averea sa s-a dublat, iar numărul angajaților săi a crescut cu aproximativ 300, astăzi fiind al doilea cel mai mare angajator privat din Dolj (cu aproximativ 1.600 angajați), după compania care produce la Craiova automobilele Ford.

Omul de afaceri cu cea mai mare avere la vedere din Oltenia a fondat compania Casa Noastră cu aproape 30 de ani în urmă (în 1995).

La început a fost comerciant, vânzând haine, telefoane și ulterior uși din PVC, pentru ca în urmă cu 20 de ani să înceapă producția de uși și ferestre termopan. Și-a vândut produsele mai întâi în Craiova, ulterior realizând o adevărată rețea și promovând brandul Q Fort atât de cunoscut astăzi. După cinci ani de la începerea producției a început să și exporte, în 2009 valoarea produselor exportate fiind de 164.000 euro, iar în anul următor crescând la un milion euro, după cum declara Ștefan Cherciu pentru Ziarul Financiar. Acesta consideră însă, potrivit aceleiași surse, anul 2011 ca fiind primul an de export, când valoarea a ajuns la 4,6 milioane euro și când a par¬tici¬pat şi la primul târg MadExpo din Milano. Astăzi, trei sferturi din producție se îndreaptă către export.

În anul următor, 2012, se lansează și în imobiliare, dezvoltând un complex rezidențial (Bujorului Rezidence) într-o zonă foarte aproape de centrul Craiovei.
Tot de imobiliare este legat un alt proiect despre care s-a discutat în 2023 și care a stat aproape 15 ani în așteptare: cea mai înaltă clădire din Craiova (115 metri), care ar urma să fie ridicată pe un teren în suprafață de 2.500 m.p., situat în strada Păltiniș, o zonă ultracentrală. Clădirea, una de birouri, ar urma să aibă 27 etaje și un subsol pe cinci niveluri pentru parcarea autoturismelor.

Sute de burse pentru elevi din Dolj și Olt

Milionarul oltean susține, prin intermediul firmelor sale, pe lângă alte cauze, acordarea a sute de burse pentru elevi. În 2006 Casa Noastră a lansat „Bursele Olympia”, prima acțiune, derulată chiar în acel an, fiind premierea elevilor de la Colegiul Național Carol I din Craiova, care au obținut premii (locul I, II și III) la Olimpiadele Naționale.

În 2007 a extins programul, răsplătind performanțele tuturor elevilor de liceu din județul Dolj cu rezultate semnificative la Olimpiadele Naționale (locul I, II, III) prin acordarea de burse lunare pe o perioadă de 12 luni. Din 2008, prin program se oferă burse de merit atât elevilor olimpici de liceu, cât și celor de gimnaziu, iar profesorii îndrumători ai elevilor cu rezultate de excepție sunt de asemenea răsplătiți prin acordarea de burse lunare cu aceeași valoare cu aceea a burselor acordate elevilor.

Compania lui Cherciu este de asemenea printre cele care susțin învățământul profesional dual (în cadrul acestui program, statul acordă o bursă profesională lunară elevilor admiși la clasele de învățământ profesional dual, iar angajatorul care intră în parteneriat cu școala are obligația să dubleze această sumă), colaborând cu un liceu din Balș (Olt) și cu alte trei din Craiova (Dolj). La finalul studiilor, elevii au oportunitatea să fie angajați în cadrul firmei. Nu toți urmează acest traseu, mulți alegând străinătatea după absolvirea școlii profesionale, astfel că numărul tinerilor angajați de Casa Noastră este între 100 și 150 anual, conform presei locale.

Piața de tâmplărie a depășit-o pe cea a construcțiilor. Casa Noastră a mai construit o fabrică

Pentru că piaţa de tâmplărie a cunoscut o creştere mult peste nivelul pieţei de construcţii, datorată consumului în creştere, a construcţiilor noi, dar şi renovărilor, compania Casa Noastră a mai construit o fabrică. În anul 2020, compania a început o investiție de peste 20 milioane euro într-o nouă fabrică lângă Craiova, la Pielești. Noua unitate de producţie face parte dintr-un plan de investiţii amplu, de extindere a activităţii pe segmentul profilelor din aluminiu.

Pentru proiect Casa Noastră a apelat la un ajutor de stat destinat investiţiilor, reglementat de H.G. 807/2014, în valoare de peste 9 milioane euro, proiectul fiind gestionat de REI, un grup de companii specializat în atragerea de finanţări nerambursabile. Acordul de finanțare a fost obținut la începutul anului 2020, iar în următorii doi ani s-au realizat efectiv investițiile, pentru noua unitate de producție fiind angajate aproximativ 200 persoane.

„Investiţia, realizată şi cu aportul unui ajutor de stat de circa 45% din valoarea totală a proiectului, ne va ajuta să ne poziţionăm mult mai bine oferta de produse atât pe plan local, cât şi la export, acolo unde suntem prezenţi cu o parte importantă din producţia noastră, pe pieţe precum Italia, Franţa, Austria, Germania, Elveţia, Olanda, Belgia sau Spania”, declara Ştefan Cherciu, proprietarul Casa Noastră – QFort.

Sursă: www.euroolteniainfo.com