USR Olt face următoarele precizări legate de legea privind cumpărarea de terenuri agricole

0
398

În virtutea dreptului la replică și al corectei informări a opiniei publice, în legătură cu
articolul “PNL și USR atacă la CCR legea lui Stănescu privind cumpărarea de terenuri
agricole”, apărut în publicaţia online Gazeta oltului, în data de 10 iunie 2020, la orele
9:04AM, Departamentul de Comunicare al USR Olt face următoarele precizări:
PSD a promovat o lege care restrânge dreptul proprietarilor de terenuri agricole de a le vinde.
Pretextul legii este că descurajează cumpărarea de terenuri de către străini și că ajută fermierii tineri. Nici vorbă!
Legea promovata de PSD nu prevede astfel de interdicții pentru cetățenii UE, care vor putea să cumpere în continuare terenuri, iar tinerii fermieri nu sunt deloc susținuți, din moment ce tranzacționarea unui teren va deveni un calvar birocratic.
Ceea ce face însă legea este să favorizeze marii arendași, români sau străini. Mulți vor prefera să dea terenul în arendă, cu beneficii minime, decât să-l vândă, operațiune care se va dovedi o misiune aproape imposibilă.
După ce proiectul de lege a fost votat ieri în Camera Deputaților, procedurile se vor transforma radical – procedura pentru vânzarea unui teren extravilan va dura de multe ori spre patru luni și vor fi necesare peste 20-30 de documente de la diverse autorități ale statului. Orice lege trebuie să dea posibilitatea conformării cât mai simple pentru cetățeni. Proiectul de azi eșuează la acest capitol. Efectele vor fi denaturarea circuitului civil, subrezirea actelor încheiate de români și, cel mai probabil, într-un orizont mediu spre lung, o serie de procese în instanțele românești.
Astfel, USR considera ca prevederile legii initiate si votate de PSD încalcă tratatul de aderare al României la UE și art. 148 din Constituție prin reglementarea unor condiții referitoare la domiciliul/reședința celor care vor să cumpere terenuri agricole.
Restrângerea unui drept fundamental – dreptul la proprietate, fără a respecta condițiile stabilite pentru o astfel de restrângere de către art.53 din Constituție, nu poate fi acceptata sau sustinuta de catre USR. De ceea, USR a solicitat Curții Constituționale sa declare ca neconstitutionala aceasta lege inițiata de PSD.
USR precizează că această lege 17-cu modificările propuse de PSD- nu restrânge achiziționarea terenurilor de către cetățenii străini. Declarațiile publice ale senatorului PSD Alexandru Stănescu sunt total false si neconforme cu realitatea, așa cum sunt ele precizate în textul articolului:
„Cei de la PNL și USR au formulat această sesizare de neconstituționalitate împotriva
legii care impune o serie de interdicții pentru cetățenii străini care doresc să cumpere
USR (Uniunea Salvați România) 1 terenuri în România. Oare cei de la PNL și USR își doresc ca străinii să ne cumpere terenurile?” USR remarca și faptul ca textul legislativ al legii inițiate de PSD abundă în termeni neclari și impredictibili, expresii uzuale și aproximative folosite în limbajul comun, dar care nu au nicio legătură cu rigorile unui text legislativ, fiind încă o dovada a lipsei de profesionalism si intelegere juridica a parlamentarilor PSD care au inițiat legea.
Predictibil, primele victime ale acestui labirint legislativ, ca urmare a legii inițiate de PSD, vor fi exact cei a căror protecție se pretinde în mod fals că se urmărește – tinerii sau bătrânii fermieri români .
Nu considerăm că asta este calea pentru susținerea proprietății private românești și pentru
dezvoltarea agriculturii. Comasarea terenurilor nu a fost niciodată obiectivul real al acestei legi.