România, codaşa Europei la colectarea selectivă a deşeurilor

0
310

România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, care se face în proporţie de sub 5%. Aflată în vizită la Ploieşti, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a discutat cu autorităţile locale despre situaţia depozitelor de gunoi, dar şi despre măsurile care vor fi luate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

95% din deşeurile produse de cetăţeni ajung la gunoi – a spus ministrul Graţiela Gavrilescu – care a anunţat că va deveni obligatorie colectarea selectivă, după finalizarea unui plan naţional de gestionare a deşeurilor, care va fi ulterior aprobat de către guvern, potrivit romania-actualităţi.ro.

„Obligativitatea va fi pentru toată lumea şi înseamnă cetăţean, pe care noi trebuie să îl informăm, trebuie să îi dăm toate măsurile, să îl stimulăm să facă colectare selectivă ; colectorii, salubriştii şi nu în ultimul rând depozitele care nu or să mai trebuiască să primească deşeuri care sunt amestecate, aduse de salubrişti, aşa unele peste altele. În legea salubrizării scria deja că trebuie să facem colectare selectivă. Trebuia să o facem de mult”, spune Gavrilescu. „Încercăm să suplimentăm banii pentru programul «Rabla». Lucrul acesta l-am făcut şi în anii precedenţi. Se poate, dar e important este să facem o analiză clară şi să vedem de unde luăm banii. Suplimentările se vor da în momentul în care aveam această radiografie către «Rabla Clasic», către persoane fizice”, a mai spus ministrul.