Ministrul Justiției, după ce dosarul Caracal a fost trimis la Parchetul General: ‘Să nu se amestece în soluționare’

0
222

Marți, Cătălin Predoiu a declarat, referitor la faptul că dosarul Caracal a fost trimis procurorului general pentru confirmare, că ministrul Justiției nu trebuie să se amestece în soluționarea vreunui dosar, adăugând însă că în ultimii ani fenomenul infracțional a crescut, iar capacitatea statului de a răspunde a scăzut.

Este exact ce nu trebuie sa faca un ministru al Justiției. Să nu se amestece în soluționarea unui dosar. Este de datoria si de capacitatea legala a procurorului de a da solutiile. Ce pot sa spun de starea de infractionalitate si de aplicare a legii este ca in ultimii ani, constat cu ingrijorare, ca fenomentul infractional a crescut, iar capacitatea de risposta a statului a scazut. Cazul Tandarei este tiparul care nu si-a gasit solutionarea cum ar fi trebuit. Asta s a intamplat datorita schimbarilor legii si loviturilor date sistemului judiciar”, a declarat Catalin Predoiu.

În cursul zilei de luni, 13 ianuarie 2020, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J.) dosarul “Caracal”, împreună cu rechizitoriul întocmit, pentru verificarea sub aspectul legalității și temeiniciei și confirmării de către procurorul ierarhic superior.
În vederea soluționării, procurorul general al P.Î.C.C.J., domnul Bogdan Dimitrie Licu, a constituit un colectiv format din procurori din cadrul Serviciului de îndrumare și control (S.Î.C.) și Secției de urmărire penală și criminalistică (S.U.P.C.) – Biroul Criminalistică, care va examina actele de urmărire penală efectuate în cauză și va întocmi un referat cu propuneri, referat care va sta la baza fundamentării deciziei procurorului general.