Chesnoiu: Numărul cooperativelor a crescut la 1.771. Trebuie să avem grijă să nu fie doar de fațadă

0
149

Prezent vineri, 18 februarie, în sala Europa de la CJ Olt, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a precizat că fermierii trebuie să se asocieze pentru a deveni competitivi în piață. Numai prin formarea de cooperative, fermierii pot deveni o forță în relația cu marile lanțuri de magazine.

Potrivit ministrului, la nivel național sunt constituite peste 1.700 de cooperative. Acesta a precizat că formele asociative beneficiază de facilități fiscale, iar autoritățile trebuie să fie vigilente pentru ca aceste cooperative să nu fie doar de fațadă.

„Reținerea de a se asocia ține de fiecare om! Și eu am trăit șase ani în perioada comunistă, și îmi aduc aminte la Cezieni că erau toate câmpurile lucrate, erau plantații de piersici, de cireși, de căpșune, erau ferme care erau viabile. După ce s-a trecut de această formă de asociere nu a mai rămas absolut nimic, am pierdut ani să le refacem. Un exemplu de bune practici este Cooperativa Agricolă de la Curtici, care a rămas și după această perioadă, a făcut tranziția și a trecut la sistemul capitalist. De partea cealaltă, ceea ce am putut noi să facem, am făcut. Adică, avem o lege a cooperativelor, am dat facilități fiscale formelor asociative membrilor cooperatori pentru impozitul pe suprafață sau impozitul pe activele agricole. Pe finanțarea europeană am dat sprijin majorat grupurilor de producători, iar lucrul acesta s-a văzut, pentru că numărul cooperativelor a crescut până la 1.771. Aici trebuie să avem grijă și să nu fie cooperative doar de fațadă, pentru a obține aceste facilități și trebuie să fie operaționale”, a spus ministrul.

Chesnoiu a dat exemplu Spaniei, întreaga agricultură fiind controlată de 20 mari cooperative.

„Vă dau un exemplu, agricultura în Spania, în acest moment, este coordonată de 20 de cooperative la nivel național și funcționează foarte bine, sunt adevărați poli în agricultura lor”, a adăugat Chesnoiu.