Centrele din județ unde oltenii pot testa carnea de porc

0
291

Reprezentanții DSVSA Olt au anunțat că examenul trichineloscopic costă, în acest an, 26,18 lei. Oltenii pot face astfel de testări pentru a vedea dacă porcul sacrificat în gospodărie este infectat cu parazitul Trichinella Spiralis în mai multe puncte după cum urmează:

  • CSVSAO SLATINA – în incinta Pieţei Agroalimentare ZAHANA şi Pieţei Agroalimentare FRAŢII BUZEŞTI
  • CSVSAO BALŞ – în incinta Pieţei Agroalimentare
  • CSVSAO CARACAL – vis-a-vis de Piaţa Agroalimentară
  • CSVSAO CORABIA
  • CSVSAO DRĂGĂNEŞTI OLT

De asemenea, cetăţenii se pot adresa, pentru efectuarea examenului trichineloscopic direct şi la medicii veterinari de liberă practică din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul nostru, în cadrul Circumscripţiilor de asistenţă sanitară veterinară . Informăm consumatorii cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă came de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.)”, transmite DSVSA Olt.

DSVSA Olt reamintește populației următoarele reguli:

Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar.

Sacrificarea porcului în mod tradiţional şi consumarea acestuia în familie este permisă, însă fără efectuarea controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, consecinţele pot fi grave.

În cazul, în care proprietarul de animale constată, înainte de sacrificare, apariția unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetență, febră, pielea se înroșește, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc) sau/și după sacrificarea animalului, existența unor modificări ale organelor interne și anume: splina mult mărită, de culoare roșie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul linfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc, se va anunța de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea efectuării anchetei epidemiologice  pentru depistarea precoce a pestei porcine africane şi evidenţierea  diagnosticului diferenţial.

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, în următoarele situaţii:

  • dacă se observă modificări ale starii de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
  • îndrumare privind probele ce trebuie luate după sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol, este îndemnul medicilor veterinari.

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale de stat este între 26,18 de lei.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Cumpărati produse alimentare, carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.