Aer de proastă calitate în Slatina

0
1441

Slătinenii respiră aer de proastă calitate, iar acest lucru este dovedit de datele prezentate  de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Concentraţiile de praf sunt de trei ori mari decât limita admisă.

Calitatea aerului din Slatina este foarte proastă din cauza dezvoltării industriale extrem de rapide din ultimii ani. Slătinenii respiră un aer cu concentraţii de pulberi în suspensie (PM10) de trei ori mai mari decât limita admisă, relevă date înregistrate de Agenția pentru Protecția Mediului chiar în data de 17.08.2017.

„Asigurarea evaluării calităţii aerului și monitorizarea indicatorilor de calitate este reglementată prin Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, care prevede realizarea evaluării calității aerului prin măsurări în puncte fixe sau, după caz, prin modelarea matematică a dispersiei poluanților emiși în atmosferă. De asemenea, pe baza evaluării calității aerului se stabilește numărul, tipul și amplasamentul punctelor fixe de măsurare și poluanții evaluați. Încadrarea în regimurile de evaluare A, B sau C a ariilor din zone şi aglomerări s-a realizat pe baza rezultatelor obținute în urma evaluării calităţii aerului la nivel național care a utilizat atât măsurări în puncte fixe, realizate cu ajutorul stațiilor de măsurare care fac parte din Rețeaua Naționala de Monitorizare a Calităţii Aerului, aflată în administrarea autorităţii publice centrale pentru protecția mediului, cât și pe baza rezultatelor obținute din modelarea matematică a dispersiei poluanților emiși în aer”,  potrivit informațiilor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului.

Deși, în repetate rânduri, reprezentanții Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt au prezentat date potrivit cărora aerul în oraşul Slatina aerul nu este poluat, ultimele analize de la nivel național arată contrariul. Slatina se află pe ultimele locuri în ceea ce privește calitatea aerului. Tot pe această listă, desemnate ca având cea mai scazută calitate a aerului din Romania sunt și orașele: Târgoviște, Sinaia, Focșani, Bacău și Zalău.

Potrivit unui proiect de lege aprobat recent de parlamentari, a fost redusă vârsta de pensionare cu doi ani pentru persoanele care au locuit timp de 30 de ani în Slatina dar şi pe o rază de opt kilometri în jurul municipiului. Motivul îl constiutie chiar poluarea generată de fabricile de pe platforma industrială a oraşului.