Criza energiei îngenunchează industria românească. Puţinele uzine care încă plătesc mii de angajaţi se închid rând pe rând, nemaiputând să susţină plata curentului electric și a gazelor. Alro Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, a oprit activitatea în mai multe hale. Conducerea spune că nu face concedieri deocamdată, ci e vorba de şomaj tehnic şi de amânarea investiţiilor care nu aduc un profit imediat.
”Gata, s-a închis! La revedere, hala 9!” Aşa arată începutul sfârşitului la Alro Slatina. Angajaţii şi-au pus azi salopeta de lucru şi au mers să stingă cuptoarele unei industrii. Pe halele de electroliză s-au pus benzi alb-roşii. Aparatele care monitorizează producţia au rămas cu afişajul pe zero.
Muncitor: ”Asta este ce-i dăm României! Sărăcie, şomaj, distrugerea industriei româneşti”.
Prețurile majorate la curentul electric și gaze îngroapă ALRO Slatina
De la cinci hale, într-o primă fază vor rămâne două. Cum s-a ajuns aici? Producţia depinde de preţul energiei. Iar când costurile sunt prea mari, ce iese pe poarta fabricii nu mai poate fi competitiv.
Marian Ioniţă, angajat: ”Mă ocup de partea de aprovizionare cu energie a societăţii. Având în vedere preţurile din piaţa de energie, Alro efectiv nu poate să funcţioneze”.
Martor şi el la închiderea unei societăţi pe la care mai marii ţării s-au perindat doar ca să ţină discursuri, Marian Ioniţă priveşte cu groază spre viitor. E la vârsta la care cu greu poate să îşi mai schimbe calificarea. Iar, pentru familia sa, închiderea Alro e sinonimă cu tragedia.
Marian Ioniţă, angajat: ”Am reuşit cu un credit ipotecar să îmi cumpăr o locuinţă. Acum mă întreb, dacă se va închide Alro, cum o să reuşesc să plătesc creditul către bancă?”.
Două mii de angajaţi lucrează în halele ALRO care se închid
Alte câteva mii stau cu securea deasupra capului. În 2020, când Alro sărbătorea 55 de ani, Ludovic Orban, pe-atunci premier, socotea câţi oameni depind de bunul mers al lucrurilor la uzina de aluminiu.
Ludovic Orban: ”Sunt 3.500 de angajaţi numai în această locație şi peste 12 mii de angajaţi, dacă nu mai mult, în amonte şi în aval de această companie semnificativă pentru România”.
Constantin Popescu, sindicalist: ”Este vorba de cel puţin 40 de mii de oameni, lucrători şi familiile lor, care vor rămâne fără niciun ban în buzunar. Nu vor putea să supravieţuiască”.
Reacția companiei ALRO Slatina
Într-un comunicat al companiei, conducerea susţine că ”nu are în vedere pentru moment concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forţei de muncă, inclusiv perioade de şomaj tehnic. Societatea se va concentra doar pe acele investiţii care vor aduce câştiguri şi îmbunătățiri imediate. Celelalte investiții vor fi amânate pentru o dată ulterioară”.
Alro a fost înfiinţată în 1961. Are o capacitate de producţie de 265 de mii de tone de aluminiu primar şi 340 de mii de tone de aluminiu turnat.
Sursa: www.observatornews.ro