Primăria Slatina, planuri pentru aniversarea a 650 de ani de la prima atestare documentară a orașului

0
657

La data de 20 ianuarie 2018 se vor împlini 650 de ani de la prima atestare documentară a orașului  Slatina. Pentru că acest moment nu trebuie să fie doar unul festiv, cu premii și discursuri, autoritățile locale se gândesc încă de pe acum să vină cu o propunere fără precedent în ceea ce privește organizarea acestui eveniment.

Astfel, luni-13 noiembrie 2017, reprezentanții Primăriei Slatina, oameni de cultură, dar și reprezentanți mass-media din județ, au participat la o întâlnire de lucru pentru  a pune bazele unui amplu program ce urmează a fi organizat cu ocazia aniversării a 650 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei. „Pentru evenimentul pe care Primăria Slatina îl va organiza cu ocazia aniversării a 650 de ani de la prima atestare documentară a orașului vreau să alegem cele mai bune idei. Vreau ca fiecare slătinean să simtă că face parte din orașul Slatina. Vreau să îi facem pe slătineni să fie mândri că sunt slătineni și cred că vom lua cele mai bune decizii în ceea ce privește organizarea acestui eveniment”, a declarat Emil Moț, primarul municipiului Slatina.

Cei din conducerea locală a municipiului Slatina spun că slătinenii vor fi consultați și pe site-ul primăriei, dar și pe pagina de facebook  a instituției în ceea ce privește organizarea aceastei manifestări. Va avea loc și o Gală a Laureaților în care vor fi premiați și cetățenii de onoare ai municipiului Slatina, dar  vor fi luate în calcul ideea adoptării unui imn al orașului și gravarea pe o medalie a unui mesaj cu 650 de ani de la prima atestare documentară.

Numele târgului de pe malul stâng al Oltului a fost menționat, spun istoricii, pentru prima dată într-un document oficial în 1368, într-un act emis de domnitorul Vladislav I Vlaicu, prin care negustorii brașoveni erau scutiți de vamă. De atunci, viața urbei a fost legată, aspect atestat de documente, de toate marile evenimente petrecute în Țara Românească, de la victoria lui Radu de la Afumați asupra turcilor, petrecută la Slatina, la Revoluția de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu, cel care se întâlnea, tot la Slatina, cu căpetenia haiducilor, Iancu Jianu, pentru a pune la cale planul de luptă. În Primul Război Mondial, slătinenii și-au sacrificat podul de-abia construit pentru a încetini ofensiva nemților, și au trecut și ei, ca și restul țării, prin războaie plătind cu vieți omenești.

Cea mai de răsunet aniversare, spun istoricii, a fost cea organizată în comunism, în 1968, cu prilejul împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară. Atunci s-a bătut o medalie aniversară, s-a inaugurat obeliscul din Parcul Pitești, s-a scos un număr aniversar SLATINA 600, au fost simpozioane, invitați de marcă.