Pesta porcină africană atacă din nou în Olt

0
1086

O nouă suspiciune de pestă porcină africană (PPA) în județul Olt. Virusul a apărut într-o gospodărie din localitatea Șerbănești unde opt porci ai unui localnic au murit. Se pare că boala ar fi fost adusă în gospodăria respectivă de câini.

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt   au recoltat probe de la porcii sacrificați care au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

Despre acest caz, primarul comunei Șerbănești, Titi Peligrad, ne-a precizat :

A fost depistat un focar de pestă porcină. În total au murit opt porci într-o singură gospodărie, iar acum sunt sacrificați și restul de purcei din gospodărie.  Toți porcii și purceii sunt obținuți din prăsilă. Nu erau veniți din cumpărare. Proprietarul spune că boala ar fi fost transmisă de câini”, a spus Peligrad.

Referitor la această situație, conducerea DSVSA Olt a transmis printr-un comunicat de presă următoarele:

„În data de 18.03.2019 a fost notificată, în urma examenelor de laborator efectuate, o suspiciune de pestă porcină africană (PPA), la porcii dintr-o gospodărie nonprofesională situată în comuna Şerbăneşti, judeţul Olt. În gospodăria respectivă au fost notificate două cazuri de mortalitate, în zilele de 16.03.2019 şi 17.03.2019, fiind prelevate atât probe de organe de la cadavre, cât şi şase probe de sânge de la suinele cu semne clinice la examinarea efectuată de medicul veterinar de liberă practică. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare. În data de 19.03.2019 a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA  în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.

Serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Marți, conform procedurilor  au fost eliminate din exploatație animalele, iar cadavrele au fost ecarisate. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport”, se arată în comunicatul DSVSA Olt.

DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie anunțat imediat medicului veterinar sau DSVSA Olt.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.