Este perioada depunerii candidaturilor. Nume noi pe listele PSD

0
814

Ne aflăm în plină perioadă, 23-30 aprilie, de depunere a candidaturilor la birourile electorale. Unii deja au făcut-o, precum primarul  Caracalului, Ion Doldurea, sau cel al Balșului, Cătălin Rotea, alții sunt gata s-o facă. Ceea ce ne-a reținut în primul rând atenția, lecturând lunga listă a candidaților PSD pentru primăriile din județul Olt, se referă la o serie de nume noi, în locul celor deja consacrate.

După cum se știe, județul O este împărțit în 112 unități administrativ-teritoriale (UAT-uri), dintre care peste 100 sunt administrate de primari social-democrați. Președintele PSD Olt și, totodată, al CJ Olt, Marius Oprescu, a păstrat în cea mai mare parte structura politică rezultată din alegerile anterioare, cei mai mulți dintre primarii în funcție regăsindu-se și pe actuala listă a PSD, pregătită în vederea alegerilor din 9 iunie a.c. Atrage atenția, cum am zis, o serie de nume noi, ceea ce înseamnă că, acolo unde a fost cazul, conducerea județeană a PSD nu a avut nicio reținere în ce privește înlocuirea celor care s-au remarcat mai puțin în administrarea cu succes a primăriilor conduse de ei.

Ca să o luăm într-o ordine alfabetică, primul miel sacrificat (nicio aluzie la apropiatele sărbători pascale) este Marian Ivan, primarul din Brebeni. În locul său va candida Cîrstea Florea, fost comisar-șef de poliție, actual fermier de succes în comuna sa natală. „Brebeni merită mai mult”, este sloganul care conține esența programului său electoral, în virtutea căruia speră să schimbe în bine fața comunei.

La Bucinișu, candidează Eliodor Florin, cu temeinice cunoștințe de administrație, el secondându-l în calitate de viceprimar pe Radu Miltiade, primar în Bucinișu din 2008 și care, se pare, s-a dat de bună voie la o parte, considerând că este timpul să se ocupe mai îndeaproape de societatea sa agricolă.

La Corbu, seniorul de cursă lungă, Constantin Dinuț, printre cei mai vechi primari în funcție, încă din 1989, a lăsat timona corabiei în mâinile mai tinere ale viceprimarului Ion Daniel Bălănescu.

Un alt senior de cursă lungă, Aurel Bondrescu, primar de viță veche în comuna Dobrun, crede că, în mâinile fiului său, sceptrul administrație va străluci mult mai frumos și mai ferm. Așadar, la Dobrun candidează Cristian Bondrescu.

La Gostavățu, Marius Bucă, viceprimar din iunie 2019, este creditat cu cele mai mari șanse de a câștiga Primăria, el deja remarcându-se în funcția de primar, ca înlocuitor al lui Marius Ștefan Popescu, după condamnarea acestuia.

Un accident cumplit, petrecut în chiar ziua Nașterii Domnului, anul trecut, a curmat viața primarului din Grădinari, Mihai Ioana, regretat de toți locuitorii comunei pentru devotamentul demonstrat față de ei. Actualul candidat la funcția de primar, Petre Cristian Călina, s-a remarcat până acum ca un om de afaceri de succes și este decis să-ți pună în joc întreaga sa experiență profesională și de viață, pentru prosperitatea comunei.

Constantin Enache, candidatul PSD la Primăria Leleasca, face parte din al treilea val de primari, viceprimari și consilieri locali care au trecut la PSD, venind de pe alte tarlale politice.  Încă primarul Vasilică Selescu nu i-a convins pe conducătorii filialei județene a PSD, în locul lui fiind preferat viceprimarul Constantin Enache.

La Mihăești, viceprimarul Petru Cora a renunțat la PNL și a ales echipa PSD, sprijinul acesteia oferindu-i garanția că va putea demara investițiile necesare dezvoltării comunei sale.

Cristian Alexandru Niță este candidatul PSD Olt pentru Primăria comunei Morunglav. Deși are numai 37 de ani, poate fi un bun administrator al comunei sale de vreme ce firma pe care o conduce este una de succes. El are de luptat însă cu actualul primar Nicolae Cărămizaru, care, spre deosebire de mulți care se dădeau liberali pur-sânge, a rămas consecvent, printre ultimii „mohicani” din tabăra PNL.

De o moarte absurdă și prematură (64 de ani), secerat de o combină agricolă, a avut parte și Tudor Udrea, primarul comunei Obârșia încă din 1996. Pentru funcția de primar în această comună va candida secretarul primăriei, Florin Adrian Roman.

La Priseaca va candida Cătălin Constantin Drugă, viceprimar în mandatul actualului primar liberal, Ion Ioniță.

Un alt primar care ne-a părăsit în timpul mandatului, plecând într-o lume mai bună, a fost Vergil Sârbu, care a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. Pentru fotoliul de primar în comuna Rotunda candidează Dumitru Gavrilă, consilier la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Constantin Tudorel Dădulescu este candidatul PSD Olt pentru primăria Scărișoara. Va avea de luptat cu un adversar redutabil, în persoana actualului primar, liberalul Dan Iacob.

Un adversar și mai redutabil va avea de înfruntat candidatul PSD la primăria Studina, Gabriel Burda. Actualul primar de aici, încă din 2008, Marian Vasile, este unul dintre pilonii liberalismului oltean, de mare rezistență în vâltoarea căreia i-au căzut victimă atâția așa-ziși liberali.

La Ștefan cel Mare va candida Rudi Bugă, viceprimar PNL, trecut la PSD. Recunoscător, PSD l-a preferat în locul lui Viorel Marius Măgureanu, primar din 2004. Rudi Bugă are 55 de ani, de profesie economist. A activat în cadrul Complexului Energetic Oltenia, iar în ultimii 25 de ani performează în mediul privat.

Marian Negrilă, după ce a pierdut alegerile din 2020, în comuna Traian, încearcă să le câștige pe cele din anul acesta.

La Valea Mare, inginerul Gabriel Dragnea, de 43 de ani, se anunță drept candidatul cu cele mai mari șanse de câștig. Aici, din 2016, a fost primar George-Daniel Iancu, până mai anul trecut când, fără să ne ceară voie, de capul lui, și-a găsit să treacă hotarul într-o lume mai bună, la numai 45 de ani. Treburile primăriei le-a preluat viceprimarul Vergică Militaru, în echipă cu consilierul local, actualul candidat, Gabriel Dragnea.

La Vădăstrița, actualul primar, Marin Ciupitu, de la PNL, este în funcție din 2012. Este în continuare pe cai mari și nu înțelege cum poate să-l dea jos candidatul PSD, Paul Ciucă.

Ion Șofaru conduce Primăria Văleni din 2012, cu rezultate notabile, care l-ar fi îndreptățit să continue. A ales să se retragă și să-l propună drept candidat la funcția de primar în Văleni pe viceprimarul Ion Belu, împreună cu care a făcut o bună echipă, pe tot parcursul celor trei mandate consecutive.

Marius Florin Treanță, la Vulturești, este hotărât să calce pe urmele tatălui său și să performeze în administrarea comunei. Se inițiază deja în tainele administrației, ca viceprimar, în echipă cu fostul viceprimar, Ion Dumitrana, care, după moartea regretatului Gheorghe Treanță, a preluat atribuțiile de primar.

În ziua de 24 aprilie a.c. la sediul BEJ Olt a fost depusă și lista cu candidații PSD pentru Consiliul Județean Olt. În fruntea listei, bineînțeles, este Marius Oprescu, președintele PSD Olt, care candidează pentru un nou mandat la funcția exercitată cu atâta succes până acum, cea de președinte al CJ Olt.

Constantin Smedescu