Pensionari umiliți, obligați să se împrumute la CAR

0
189

Numărul pensionarilor olteni care apelează la un împrumut de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a crescut tot mai mult în ultima perioadă, reprezentanţii acestei instituţii susţinând că este o creştere de aproximativ 20% faţă de împrumuturile acordate anul trecut. O bună parte din pensionari împrumută bani pentru a plăti ratele pe care le au copiii lor la bănci, întrucât aceştia nu mai au cu ce după ce și-au pierdut locul de muncă. Un pensionar poate împrumuta maximum 5.000 de lei pe o perioadă de 18 luni, pentru care plăteşte lunar aproximativ 270 de lei.

Pensiile mici şi prețurile mari face ca tot mai multe persoane în vârstă din Olt să apeleze la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru a împrumuta bani. Din aceaste cauze, numărul celor care vor un împrumut a crescut în ultima vreme cu 20% faţă de același semestru al anului trecut, potrivit Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a Pensionarilor.

Potrivit acestora, săptămânal sunt acordate în medie câte 220 de împrumuturi, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei vechi.

„În ultima perioadă, tot mai mulţi pensionari apelează la noi pentru a solicita împrumuturi, fiind înregistrată o creştere a numărului de persoane cu aproximativ 20%. În general, toţi solicită suma maximă posibilă, de 5.000 de lei, însă nu toată lumea poate primi atât. Creditul este acordat în funcţie de mai multe criterii, în primul rând în funcţie de pensie, apoi de banii pe care i-au adunat ca şi cotizaţie sau de contribuţia pe care o are lunar la noi”, au declarat reprezentanți ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Olt. De altfel, oltenii au două motive în plus să apeleze mai des la credite în perioadele de vară, pentru că se fac proviziile pentru iarnă, dar şi pentru că nepoţii încep şcoala în septembrie şi le cumpără rechizite şcolare.

Credite de maximum 5.000 de lei, pentru 18 luni

Potrivit reprezentanţilor CAR, fiecare dintre cei care vor să împrumute bani ar vrea să împrumute maximum posibil, însă nu toţi au norocul să primească atâţia bani.

„Toţi ar vrea să ia câte 5.000 de lei. Ba avem mulţi care se înscriu şi apoi vin imediat şi solicită bani împrumut. În momentul în care se face calculul, se are în vedere mai multe criterii. Oricum, suma trebuie returnată în maximum 18 luni. Cei care returnează suma anticipat, li se recalculează dobânda şi plătesc mai puţin. Adică vor plăti suma împrumutată, plus o mică dobândă”, au mai declarat reprezentanții Casei de Ajutor Reciproc. Cele mai dese împrumuturi solicitate de olteni sunt cele de 2.000 sau 3.000 de lei, fiind o sumă care poate fi acordată mai uşor, dar şi rambursată mai rapid şi cu mai mare uşurinţă decât în cazul creditelor mai mari.