Spitalele din Slatina și Caracal, noi doze de anticorpi monoclonali pentru pacienții infectați cu SARS-COV2

0
134

Ministerul Sănătății a alocat Spitalului Județean de Urgență Slatina și Spitalului Municipal Caracal, unde sunt tratați pacienții cu forme medii și grave COVID, 90 de doze de anticorpi monoclonali. Astfel, 50 de doze ajung la Slatina, iar 40 la unitatea medicală din Caracal.  Repartizarea a avut loc marți, 2 noiembrie, la nivel național fiind împărțite 7.500 doze de anticopi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienții infectați cu virusul SARS-Cov2.

Potrivit Ministerului Sănătății, medicamentele au fost achiziționate în baza Acordului –Cadru SANTE/2020/ C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoarea, iar fondurile au fost alocate în luna septembrie a acestui an din Rezerva bugetului de stat.
Ministerul interimar al Ministerului Sănătății a precizat că tratamentul previne agravarea bolii.

„Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de specialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticopilor monoclonali-soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cat mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.

CRITERII DE ELIGIBILITATE:

-Semnarea Consimțământului Informat
-Forme usoare SO2>93% fără supliment de oxigen
-Administrarea Ac Monoclonali <7 zile de la debutul simptomatologiei
-Factori de risc pentru evoluție severă: ( se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc), vârsta>65 ani, BMI>30kg/m2, boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, Infarct micoardic recent, Cardiopatia ischemică severă, B.P.C.O, Diabet Zaharat tip 1, terapie imunosupresoare- terapii biologice, pacienți cu transplant de organe sau maduvă, pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie, SIDA.

Administrarea medicamentelor se va face prin spitalizare de zi, la camera de gardă sau la UPU. Medicii de familie pot identifica pacienții infectați cu SARS-COV2 că îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru administrarea acestor tratamente, cu o valoare de aproximativ 2.500 de euro doza.

„Anunțarea pacienților eligibili, conform catagrafierii realizate de către medicii de familie, în legătură cu posibilitatea și condițiile de a beneficia de acest tratament, ca terapie, în situația îmbolnăvirii și testării în primele 5 zile de la primul simptom. Trimiterea pacientului calificat pentru evaluare la spitalul desemnat (sau la unul dintre spitalele desemnate) pentru administrarea anticorpilor monoclonali”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Lista cu repartiția dozelor de anticorpi monoclonali poate fi consultată accesând link-ul:http://www.ms.ro/2021/11/02/anticorpii-monoclonali-o-sansa-pentru-prevenirea-formelor-severe-de-covid-19/