Simptomele lipsei de vitamine și minerale

0
343

Simptomele lipsei de vitamine. Fără B-urile din ouă, lactate, ciuperci şi carne, buzele se crapă, iar unghiile devin sfărâmicioase fără vitamina C.

Iată cum te anunţă organismul că îţi lipsesc vitamine:

Răni frecvente la gură: sunt provocate de lipsa fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12
Buze uscate şi crăpate: carenţe de vitaminele B2 şi B6
Piele înroşită şi iritată pe braţe: lipsa unui complex de vitamina B şi vitamina E
Piele uscată: lipsa zincului şi a acizilor graşi
Sindrom premenstrual: lipsa zincului, a magneziului şi a vitaminei B6
Creşterea înceată a părului: lipsa fierului şi a zincului
Ochii inroşiţi, obosiţi: lipsa vitaminelor A şi B2
Exfolierea unghiilor: lipsa fierului, a zincului sau a acizilor graşi
Ten palid: lipsa fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12
Furnicături în picioare pe timpul nopţii: lipsa fierului şi a acidului folic
Acnee: carenţe de zinc, vitamina A şi acizi graşi.

Simptomele lipsei de vitamine

În lipsa anumitor vitamine, pielea ar fi uscată, părul fără strălucire, iar buzele ar crăpa. Tot carenţele de vitamine pot face ca rănile să se închidă mai greu, pielea să se învineţească mai repede, iar unghiile să fie fragile şi pline de pete albe. Din această cauză, medicii vă sfătuiesc să nu lăsaţi să treacă nicio zi fără să mâncaţi fructe şi legume, iar din dieta săptămânală să nu vă lipsească lactatele, peştele, ouăle.

Lipsa vitaminei A, care se găseşte mai ales în morcovi, lactate, ouă, ficat, peşte, duce la uscarea şi descuamarea pielii, la un aspect tern al părului, care se va rupe cu uşurinţă. Persoanele cu această carenţă sunt mai predispuse la infecţii cutanate. „Când sunt carenţe de vitamine în organism, nu se mai reînnoieşte pielea. Aceste enzime, chiar şi în cantităţi mici, sunt extrem de importante penru organism”, precizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

Vitaminele din grupul B sunt prezente în majoritatea alimentelor, dar mai ales în ficat, carne, ciuperci, ouă, lactate. Lipsa de B2 sau B6 duce la apariţia dermatitei seboreice, a uscăciunii şi fisurării buzelor, iar lipsa de B5 grăbeşte pierderea părului.

De vitaminele B au nevoie mai ales vegetarienii şi vârstnicii. În cazul vârstnicilor, polivitaminele nu se iau decât la recomandarea medicului, care trebuie să excludă mai întâi prezenţa unor boli cronice, precum cancerul. „Vitamina B12, de exemplu hrăneşte tumorile”, avertizează medicul de familie Călin Ciubotaru.

Vitamina C intervine în numeroase reacţii enzimatice şi în reacţii de apărare imunologică. În lipsa acestei vitamine, apar mai uşor vântăi pe piele, precum şi pete hemoragice. „Fără această vitamină, şi unghiile au de suferit, deoarece devin sfărâmicioase”, explică Ciubotaru. Vitamina C se găseşte în fructe (citrice), legume (ardei gras), precum şi în vegetalele conservate. Vitamina D (care se găseşte în lactate, peşte, ouă) are un efect antioxidant şi antiîmbătrânire. Sub influenţa ultravioletelor, aceasta se sintetizează mai bine în organism.

MINERALE

Fierul previne chelirea, iar zincul acneea

Ca şi vitaminele, mineralele sunt extrem de importante pentru organism. Fără fier, unghiile devin friabile, iar părul cade mai repede. „Este nevoie să mâncaţi spanac, ştevie şi urzici ca să vă refaceţi rezervele de fier”, sugerează medicul dermatolog Costin Căruntu, de la Ambulatoriul Institutului „N. Paulescu”, din Bucureşti. Zincul, la rândul lui, reglează secreţia de sebuum şi combate apariţia acneei, iar magneziul reglează majoritatea mecanismelor care au loc la nivelul pielii. „Toate vitmainele şi mineralele ar trebui cuprinse în dietă. Pielea este un organ ca toate celelalte şi are nevoie de aceste substanţe”, adaugă Căruntu.

Sursa: doctorulzilei.ro