Planta care îți protejează inima și-ți curăță ficatul și bila

0
1126

Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteraneană, fiind utilizată nu doar în gastronomie, ci și în scopuri medicinale datorită proprietăților curative extrem de variate.

Planta are beneficii uimitoare pentru creșterea rezistenței sistemului imunitar, ajută la scăderea colesterolului rău – LDL -, poate avea o influența benefica asupra aterosclerozei, diabetului zaharat.

De asemenea, poate proteja împotriva bolilor de inimă, a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral. Totodată, anghinarea este recunoscută pentru efectul de curățare a organismului, pentru îmbunătățirea funcției ficatului. Ea ajută și în probleme legate de digestie precum sunt: indigestie, constipația, sindromul de intestin iritabil. Poate și să contribuie la reducerea tensiunii arteriale, dar și să combată mahmureala.

Specialiștii spun că beneficiile nutriționale ale acesteia se mențin atât în stare naturală, cât și în cazul în care planta este gătită la aburi, întrucât își poate conserva vitaminele și mineralele chiar și la temperaturi ridicate. Acțiunea terapeutică a anghinarei se datorează în special conținutului ridicat de cinarina, un compus al potasiului cu rol puternic antioxidant, diuretic și de protecție împotriva substanțelor nocive din organism.

Anghinarea are un conținut redus de grăsimi saturate și colesterol, fiind o bogată sursă de fibre, vitamine și minerale. Planta conține vitamina C, niacin, acid folic, vitamina B6, B12, A, E, D și vitamina K. Are și minerale precum sunt calciu, fier, zinc, sodiu, potasiu, mangan, fosfor.

Nu în ultimul timp, contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Anghinarea este o sursă bogată de potasiu, mineralul esențial care are un impact asupra numeroaselor sisteme de organe din organism. Explicația este aceea că potasiu contribuie la neutralizarea efectelor excesului de sodiu, care este cunoscut pentru creșterea tensiunii arteriale. Prin urmare, anghinarea acționează ca un vasodilatator și sunt deosebit de utile pentru cei care iau deja medicamente pentru hipertensiune arterială pentru a preveni efectele deficienței de potasiu. De asemenea, diabeticii sunt încurajați să mănânce anghinarea pentru a preveni complicațiile asociate cu tensiunea arterială și boala respectivă. Nu în ultimul rând o reducere a tensiunii arteriale poate reduce șansele de infarct miocardic și de boli coronariene.

De asemenea, anghinarea te ajută să-ți menții sănătatea ficatului. Ceaiul de anghinare are rolul de a proteja ficatul și este recomandat pentru producerea și eliminarea bilei, pentru regenerarea celulelor hepatice.

Creșterea densității minerale osoase. Cu alte cuvinte, anghinarea este una dintre cele mai bune alimente de pe piață pentru a obține vitamine și minerale cum ar fi magneziu, fosfor și mangan. Aceste minerale sunt părți esențiale ale creșterii sănătății osoase și a densității, reducând astfel șansele unor afecțiuni precum osteoporoza.

Sursa: doctorulzilei.ro