Medicii de familie pot prescrie investigații pentru pacienții suspecți de diabet

0
190

Autoritățile sanitare au adoptat noi servicii pentru depistarea precoce a pacienților cu diabet zaharat. Astfel, de la 1 aprilie 2022, medicii de familie pot da bilete de trimitere pentru efectuarea testului de toleranță la glucoză și a hemoglobineiglicozilate.

„În cadrul serviciilor de prevenție acordate de medicii de familie pentru asigurații adulți cu vârsta de 18 ani și peste, supraponderali/obezi și/sau care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru diabetul zaharat, se recomandă efectuarea testului de toleranță la glucoză per os (TTGO) și a hemoglobineiglicozilate (HBA1c). Biletul de trimitere se întocmeşte distinct pentru aceste investigaţii paraclinice cu completarea câmpului corespunzător prevenţiei”, au transmis reprezentanții CAS Olt.

Tot medicii de familie sunt cei care pot să înscrie pacientul confirmat cu diabet în Programul Național de Diabet Zaharat.

„În funcție de rezultatele investigațiilor recomandate, medicul de familie poate să includă pacientul în Programul Național de Diabet Zaharat și să inițieze tratamentul cu DCI Metforminum. Dacă la consultațiile ulterioare de control valoarea hemoglobinei glicozilate este ≥ 6,5%, medicul de familie va trimite pacientul pentru consultație la medicul de specialitate diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice şi/sau la medici cu competenţă/atestat în diabet”, au mai transmis reprezentanții CAS Olt.