GRAPEFRUITUL, FRUCTUL CU „DOUĂ FEȚE”

0
480

Cu toții cunoaștem  proprietățile miraculoase ale grapefruitului, ideal atât pentru vitaminizarea organismului, cât și în cure de slăbire.

Puțini știu însă că acest fruct este foarte periculos pentru sănătate, în combinație cu anumite medicamente. Acest neajuns este cauzat de furanocumarine, un grup de substanțe chimice conținute și în alte citrice cu gust ușor amărui : pomelo, portocale roșii, lime .
Furanocumarinele,  atașându-se de enzima CYP3A4, o inactivează, făcând imposibilă descompunerea medicamentelor în corpul uman, ceea ce transformă aceste medicamente în niște compuși chimici periculoși care rămân mai mult decât ar trebui în organism, intoxicandu-l.
Astfel, pot apărea probleme de genul celor renale și gastrointestinale severe și până la moarte subită, mai ales la copii și vârstnici.
Cercetătorii au determinat peste 40 de medicamente care, în combinație  cu furanocumarinele (aflate în concentrația cea mai mare în grapefruit), devin extrem de periculoase pentru sănătate.
De aceea, deși suntem în perioada curelor de slăbire și detoxifiere după alimentația specifică anotimpului rece, în cazul persoanelor ce urmează orice fel de tratament este indicat să se evite consumul citricelor bogate în furanocumarine – grapefruit, pomelo, portocale roșii și lime – pe toată durata terapiei medicamentoase.
ELENA VIZIRU