DOI MEDICI DE LA SPITALUL JUDEȚEAN SLATINA REFUZĂ PENSIONAREA

0
1725

Doi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina care îndeplinesc condițiile de pensionare anul acesta și-au exprimat dorința de a-și continua activitate în cadrul celei mai mari unități spitalicești din județ. Asta în condițiile în care vârsta de pensionare a doctorilor a fost majorată la 67 de ani.

 Vârsta de pensionare a medicilor a fost majorată, la începutul anului 2019, de la 65 la 67 de ani, printr-o lege votată de parlament și promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Actul normativ a fost publicat în data de 3 ianuarie în Monitorul Oficial.

„ În anul 2021, cinci medici îndeplinesc vârsta de pensionare, iar doi dintre aceștia și-au manifestat dorința de a-și continua activitatea. În anul 2022, șase medici vor îndeplini vârsta de pensionare”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina, Dan Stana, la solicitarea Gazeta Oltului.

Medicii care doresc să rămână în activitate până la 67 de ani trebuie să depună o cerere la unitatea medicală cu cel puțin trei luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Noua lege oferă, de asemenea, posibilitatea medicilor de a ocupa funcții de conducere în unități sanitare publice până la vârsta de 67 de ani.

„Medicii, indiferent de sex, care împlinesc vârsta de 67 de ani după dobândirea funcției de conducere și care fac parte din comitetul director al spitalului public sau exercită funcția de șef de secție, șef de laborator ori șef de serviciu medical, vor fi pensionați conform legii. Medicii în vârstă de 67 de ani nu pot participa la concurs și nu pot fi numiți în niciuna dintre funcțiile de conducere care fac parte din comitetul director al spitalului public sau de șef de secție, șef de laborator ori șef de serviciu medical”, mai prevede actul normativ.