CAS Olt a decontat peste trei milioane de lei pentru tratamentele primite de olteni, în străinătate

0
101

CAS Olt a decontat, anul trecut, 3.436.933 lei pentru serviciile medicale ce au fost acordate oltenilor într-un stat membru al UE. Cea mai mare sumă a fost decontată pentru tratamentele oltenilor în țări precum Belgia, Franța, Germania și Italia, în baza formularelor E112.

„Pentru serviciile medicale ce au fost acordate asiguraților din judetul Olt într-un stat membru al Uniunii Europene, Casa de Asigurări de Sănătate Olt a decontat anul trecut suma de 3.436.933 lei. Din această sumă, 1.547.332,44 lei reprezintă contravaloarea prestaţiilor medicale acordate în baza cardului european de sănătate, diferența fiind decontată în baza formularelor europene. În anul 2021, CAS Olt a eliberat 1.933 de carduri europene de sănătate. Anul trecut cinci olteni au solicitat formularul E112”, au transmis reprezentanții CAS Olt.

Astfel, trei formulare au fost solicitate pentru boli ale sistemului circulator, unul pentru boli neurologice, iar un formular pentru arsuri, oltenii primind tratamente de specialitate în Belgia, Franța, Germania și Italia.

CAS îi încurajează pe olteni să solicite cardul european de sănătate atunci când se deplasează într-un stat al UE.

„În momentul în care oltenii doresc să se deplaseze pe teritoriul altui stat din Uniunea Europeană este indicat să solicite şi să aibă asupra lor cardul european de sănătate deoarece în situaţia în care se confruntă cu un risc de îmbolnăvire pot obţine prestaţii medicale din statul respectiv în baza acestuia. Cardul european poate fi utilizat la toţi furnizorii de servicii medicale din sistemul de securitate socială din ţara de destinaţie, nu doar la spitalele publice. Acordarea tratamentelor devenite necesare, în baza cardului european, pe durata deplasării asiguraţilor români în statele UE/SEE/Elveţia este gratuită doar dacă tratamentul acordat este gratuit pentru rezidenții tării respective. Tratamentele necesare se acordă în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite asiguraţilor sistemului social de asigurări de sănătate din ţara de destinaţie. Dacă asiguratul din ţara de destinaţie plăteşte o contribuţie personală sau o coplată pentru spitalizare, atunci şi beneficiarul de card european aflat în ţara respectivă va achita din surse proprii aceeaşi sumă, fără ca aceasta să-i fie decontată ulterior de casa de asigurări de sănătate”, au mai transmis reprezentanții CAS Olt.