Cabinetele medicilor de familie din Olt, luate cu asalt de pacienți

0
322

Cabinetele medicilor de familie din Olt sunt luate cu asalt, în această perioadă, din cauza virozelor și a gripei. Totodată, este aglomerație mare pe Secția de Pediatrie a Spitalului Slatina, unde în 24 de ore sunt văzuți și 80 de copii.

Medicul Mihai Ungureanu, președintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, spune că adresabilitatea a crescut.  

„Avem mulți pacienți care se prezintă la cabinet, sunt foarte multe viroze și cazuri de gripă. Avem foarte mulți copii, dar și adulți, sunt forme destul de urâte, durează perioada de recuperare. Febră mare, nu cedează la nimic, asta arată că este încărcătură virală destul de mare și organismul luptă. Perioada cu febră durează între 3-5 zile, la cei mai mulți până în trei zile, apoi încep să resimtă starea de oboseală. Acolo unde febra trece peste 39 de grade, trimitem pacienții să se testeze pentru gripă, eu am doi pacienți confirmați cu virus gripal A la clinici private. Înainte aveam unul-doi pacienți cu viroză pe zi, acum avem cinci-șase, în rândul copiilor sunt probleme mai mari. Pacienți cu COVID nu am mai avut, avem doar viroză și gripă. Am avut un singur caz COVID, dar la începutul lunii”, a declarat medicul Mihai Ungureanu.

Doctorul spune că au apărut atât de multe cazuri de viroze și gripă pentru că s-a renunțat brusc la mască.

„Au apărut atât de multe cazuri de gripă și viroză pentru că s-a dat drumul la mască, ar fi trebuit să se mai aștepte măcar două săptămâni, dacă nu până la finalul lunii martie, pentru că au fost și schimbările climatice, a favorizat transmiterea. Când s-a dat drumul… s-au dus în supermarket-uri, în zone aglomerate și automat s-a transmis”, a adăugat medicul.

Doctorul Mihai Ungureanu recomandă administrarea vitaminei C în această perioadă, pentru stimularea imunității. Totodată, cere prudență în prescrierea antibioticelor.

„Trebuie stimulată imunitatea foarte mult, Vitamina C pe orice cale, și atunci când face febră sau se simte rău, să stea acasă, să ne anunțe. Recomandăm hidratare cât mai intensă și antitermice. Nu este nevoie de antibiotic, este nevoie de răbdare două-trei zile, dacă nu scade febra atunci se dă antibiotic, după a treia zi”, a conchis medicul Mihai Ungureanu.

Este aglomerație mare și la Secția Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, unde în 24 de ore sunt văzuți aproximativ 70-80 de copii.

„Secția nu este încă la capacitate maximă, pentru că avem și locurile de COVID, dar adresabilitatea a crescut foarte mult. Ne ajută foarte mult medicii de la UPU Pediatrie, unde ajung toți copiii care vin peste zi. Adresabilitatea a crescut foarte mult, ca înainte de pandemie. De exemplu, pe o gardă, avem 20-30 de consultații pe noapte, iar la UPU Pediatrie avem între 40-50 pe zi. UPU Pediatrie funcționează în intervalul 8.00-20.00, după această oră vin la camera de Gardă, unde mai sunt văzuți alți 20-30 de copii pe noapte. Copiii vin cu viroze, cu gripă, testăm ce se internează sau cei cu stare proastă, cu simptome, se pozitivează, cu virus gripal A. Copiii vin cu febră mare, cu stare proastă, cu frison, cu lipsa poftei de mâncare, dureri musculare. Trebuie să evităm un pic aglomerațiile, părinții să nu-i mai ducă pe copii în colectivitate. Masca ne-a protejat timp de doi ani de toate virozele, dar ne-a scăzut și imunitatea. În anii trecuți, noi aveam în februarie gripă, ne întindeam pe mai multe secții ca să putem trata copiii cu gripă. Acum s-au dat măștile jos, am luat-o cu gripa în martie. Anul trecut nu au fost cazuri. Medicamente avem, avem tot ce ne trebuie, avem antibiotice, antitermice, aerosoli”, a spus șefa Secției de Pediatrie de la Spitalul Slatina, medicul Diana Mihăiță.