MINISTRUL BARBU L-A DEMIS PE DIRECTORUL APIA

0
547

Ionuț Lupu a fi fost demis în această seară din funcția de director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, potrivit surselor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, informația prezentată în premieră de publicația noastră fiind ulterior confirmată de ministrul Agriculturii pentru Agerpres.

Ordinul de demitere din funcție a lui Ionuț Lupu ar fi fost semnat de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, iar conducerea agenției de plăți va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus APIA și înainte de venirea lui Lupu.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu a convocat astăzi, marți – 20 februarie, o ședință cu conducerea APIA la care directorul general al APIA, Ionuț Lupu nu s-a prezentat, deși tema discuțiilor urma să fie plata subvențiilor și deblocarea noilor scheme pentru fermieri. La întâlnire a luat parte restul aparatului de conducere din cadrul APIA, iar ministrul Barbu a trasat termene clare pentru plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii și a ecoschemei PD-04.

Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea”, a confirmat, pentru Agerpres, ministrul Florin Barbu.

În urma demiterii sale, Ionuț Lupu a publicat pe pagina sa de Facebook o reacție cu privire la informația că ar fi refuzat să participe la o ședință de lucru convocată de ministrul Agriculturii: ”O minciună ordinară! Am participat la o conferință la Palatul Parlamentului alături de Secretarul de Stat Sorin Moise unde am discutat inclusiv despre realitățile agriculturii și situația plăților… întâlnirea ”la care am refuzat sa particip” a fost organizată atunci când s-a aflat ca nu sunt în Agenției…Ipocrizia poate fi înțeleasă… însă e păcat de Dumnezeu sa declare ministrul Florin Barbu ca nu m-am implicat alături de colegii din APIA să recuperam incapacitatea manageriala…ATENȚIE!!! SOFT FINALIZAT ÎN 2.02 ȘI ECHIPA MADR A FOST INCAPABILĂ SA PREGĂTEASCĂ HG-urile ȘI SĂ LE TRANSMITĂ CĂTRE GUVERN…”

Conducerea APIA va fi preluată de Cornel Turcescu
După demiterea lui Ionuț Lupu, conducerea va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus APIA și până în decembrie, când a fost numit Lupu. Acesta din urmă va rămâne în cadrul agenției de plăți, având statut de funcționar public.

Vă reamintim că Ionuț Lupu a fost numit director general al APIA cu susținerea PNL la mijlocul lunii decembrie anul trecut, prin ordin semnat de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

În ultima perioadă, agenția de plăți s-a confruntat cu mai multe blocaje legate de scheme de plăți ce nu au intrat încă la autorizarea de plată pentru a fi achitate fermierilor. Alături de Ajutoarele Naționale Tranzitorii, ecoschemele se numără printre cele mai așteptate subvenții de către fermieri. Întârzierea plăților APIA a constituit și una dintre revendicările fermierilor care au protestat în stradă în luna ianuarie, agricultorii primind de la ministrul Barbu asumarea, printr-un acord semnat pe 15 ianuarie, că până lunii februarie, 29 februarie, producătorii agricoli vor avea în conturi sumele ce nu țin de alte termene.