Corpul de control al ministrului Muncii face verificări în cazul pensiei de invaliditate primită de protestatarul atacat de Vâlcov

0
553

Corpul de control al ministrului Muncii face verificări în cazul pensiei de invaliditate pe care o primeşte protestatarul Sandu Matei, potrivit documentului publicat de consilierul premierului Darius Vâlcov şi apoi şters, având în vedere că diagnosticul acestuia s-a modificat între timp.

„Corpul de control al Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale a demarat azi o verificare vis-a-vis de informaţiile apărute in spaţiul public cu privire la o persoana beneficiara de pensie de invaliditate. Din primele cercetari s-a constatat ca, pe un cont de socializare, a apărut o decizie de încadrare in grad de invaliditate a unei persoane, in vederea emiterii deciziei de pensionare, adică de un act administrativ. Deci nu avem de-a face cu un certificat medical, de fişe BP2, FIAM sau alte documente medicale de confirmare a unui diagnostic. Este un act administrativ, cu valabilitatea de un an, mai precis între 2006 şi 2007, care nu mai produce niciun fel de efecte juridice şi care a mai fost menţionat in presa, in Decembrie 2017, in urma unei altercaţii din Piata Victoriei, când un pensionar a fost agresat cu un box. Acest act administrativ se întocmeşte in mai multe exemplare şi un exemplar ajunge inclusiv la angajator, pentru ca invaliditatea de gradul 3 permite dreptul la munca pe o perioada de 4 ore/zi şi orice angajator potenţial are obligaţia sa îl solicite, caracterul nefiind astfel unul secret”, se arată într-o precizare a ministerului Muncii, citată de Mediafax.

Reprezentanţii instituţiei conduse de la Lia Olguţa Vasilescu spun că la baza unei astfel de decizii stau documente, precum fişa BP2/ adeverinţa de confirmare eliberată de direcţia de sănătate publica, in caz de boala profesională; FIAM (formular de inregistrare a accidentelor de munca)/proces verbal avizat de inspectoratul de munca de la locul accidentului sau adeverinţa de confirmare a înregistrării accidentului de munca; documente medicale eliberate de medicul de specialitate care confirma diagnosticul, in caz de schizofrenie/neoplasm/SIDA, iar pentru afecţiunea neoplazică se anexează şi rezultatul examenului histopatologic şi certificatul emis de comisia de expertiza medico-militară, in caz de boala contractata in cadrul serviciului militar sau şcolilor militare.

„Având in vedere afirmaţiile domnului in cauza, pe o reţea de socializare, pe care noi le tratam ca fiind adevărate, ca in perioada 2006 a avut un eveniment in familie cauzat de pierderea soţiei şi a trebuit sa fie “tata şi mama” pentru doi copii minori, respectiv de 2 şi 8 ani, dar ca in prezent boala nu mai este de actualitate, corpul de control urmează sa verifice şi alte aspecte. Respectiv, dacă la vremea aceea a fost sesizată direcţia de protecţie a copilului şi in ce mod au reacţionat autorităţile pentru protejarea minorilor, data fiind situatia tatălui întreţinător (sigur asta nu poate avea acum nicio repercursiune in sarcina domnului in cauza) şi de ce beneficiază in continuare de pensie de invaliditate gradul 3 dacă diagnosticul s-a modificat şi are capacitate de munca deplina, aşa cum susţine”, precizează ministerul Muncii.

Partidul Naţional Liberal a cerut demisia lui Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, după ce acesta a făcut publică, pe Facebook, fişa medicală a unui protestatar #rezist, care arăta că omul a fost diagnosticat cu tulburări de personalitate.

Sursa: www.romaniatv.ro