Un nou an şcolar la Şcoala Gimnazială „Nicolae Coculescu” Scorniceşti

0
844

Zgomotul vesel al vacanţei s-a risipit ca o perdea de iluzii în vântul rece al realităţii, lăsând în aer nostalgii răzleţe plutind ca nişte aurore boreale peste sufletele noastre prea împovărate de grijile cotidiene. Strivită sub talpa grea a noului anotimp, vara alunecă în amintirea dulce a libertăţii,  când mai tot românul aflat în concediu are o clipă iluzia libertăţii, văzându-se puţin peste vremuri, şi nu tot sub vremuri ca-n toată istoria lui. Acum vremurile revenind peste el, resimte din plin firul de brumă ce se insinuează viclean pe sub perdeaua de lumină a soarelui, tot mai puţin străvezie pe măsură ce clopoţelul toamnei ne cheamă la număratul bobocilor. Chiar dacă, de la un an la altul, ne ies tot mai puţini la numărătoare, în condiţiile atâtor furtuni care ne bântuie peste an, noi tot mai sperăm că vom avea ce număra şi la anul…

La Şcoala Gimnazială „Nicolae Coculescu” Scorniceşti, cu ocazia deschiderii noului an şcolar, s-au numărat 470 de boboci, unii cu foarte puţine petale în inflorescenţa vârstei, precum cei de la grădiniţa cu program normal Teiuş, alţii cu mai multe, precum cei din învăţământul primar, până la împliniţii boboci de clasa a VIII-a ale căror petale se pregătesc, anul acesta, să susţină bruma primelor emoţii ale examenelor. Doamna Steluţa Bărbulescu, directoarea acestei şcoli, ieşind în întâmpinarea lor, le-a urat un călduros bun venit în noul an şcolar, subliniind, parcă mai mult ca niciodată, necesitatea unei legături şi mai strânse cu părinţii. Ceea ce sădeşte şcoala nu trebuie lăsat să se veştejească, părinţii având un rol esenţial în menţinerea tot timpul verde a ogorului instrucţiei şi educaţiei copiilor. În deschiderea ceremoniei, preotul paroh Florin Nicola s-a rugat pentru sănătatea copiilor şi pentru ca setea lor de învăţătură să se traducă în note cât mai mari. La ceremonia dedicată unui astfel de eveniment atât de important din viaţa de elev a fost prezent şi primarul oraşului Scorniceşti, Ion Prioteasa. Acesta i-a felicitat pe elevi, educatori, învăţători şi profesori pentru rezultatele bune de până acum şi le-a urat să urce noi trepte pe scara calităţii, astfel încât rezultatele viitoare să fie şi mai bune.

Cu alte cuvinte, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Coculescu” Scorniceşti s-a înţeles de către toată lumea că menirea Şcolii este să formeze viitorul Om. Repet: să-l formeze, să-l modeleze în raport cu nişte principii generale care să-i permită posibilitatea convieţuirii într-o societate din ce în ce mai complexă, pretinzând din partea indivizilor nu numai aptitudini, ci şi atitudini. Tocmai aici intervine salutar rolul esenţial, crucial al Profesorului. Căci numai el posedă ştiinţa şi arta pedagogică, numai el poate să modeleze bulgărele de lumină şi să-i dea forma şi conţinutul unei personalităţi ataşate de valorile umanităţii şi colectivităţii din care face parte. Fără şcoala în care actorul principal este Profesorul, copilul s-ar forma, într-un fel sau altul, la singura şcoală care-i mai rămâne – şcoala străzii şi a internetului – având însă toate şansele să se piardă pe culoarele ei întunecate şi lipsite de un minimum de semne indicatoare. Din fericire, la Scorniceşti ne-am convins că rădăcinile şcolii sunt încă adânci şi că nimeni nu le va putea smulge, pentru a rostogoli şcoala şi slujitorii ei pe nisipurile efemerităţii.

Constantin Smedescu