Toți clienții unei importante bănci din România sunt vizați! Se modifică contractele

0
535

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat joi că First Bank, fosta Piraeus Bank, este obligată în urma unei sentinţe definitive să modifice două tipuri de contract cu persoanele fizice.

Prin hotărârea judecătorească definitivă a Curţii de Apel Bucureşti din data de 18 decembrie 2018, a cărei motivare a fost transmisă pe data de 24 mai 2019, s-a dispus modificarea tuturor contractelor de adeziune în curs de executare ce conţin clauzele abuzive ale băncii Piraeus Bank România SA (actuală First Bank), constatate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în urma controalelor efectuate în anul 2015”, a informat autoritatea.

Acestea au fost depistate în contractele de credit pentru nevoi personale şi contractele de împrumut pentru refinanţarea unui credit de consum.

”Ca atare, ANPC a înaintat instanţei procesul verbal de constatare a contravenţiei pentru Piraeus Bank România pentru faptul că în cele două tipuri de contract era prevăzut drept clauză că modificarea unilaterală a dobânzii de către bancă, în funcţie de evoluţia pieţei financiar-bancare şi/sau a costului finanţării şi gestionării creditului să poată fi luată la cunoştinţă de către consumator prin simpla afişare la sediul băncii”, precizează ANPC.

De asemenea, a fost considerată abuzivă şi clauza potrivit căreia, banca efectua modificările privind valoarea dobânzii, a anuităţilor şi penalităţilor fără întocmirea unui act adiţional la contract.

”În urma hotărârii definitive a Curţii, ANPC va efectua toate demersurile necesare pentru a se asigura că banca a pus în aplicare prevederile acesteia, şi că va respecta astfel drepturile consumatorilor”, spun reprezentanţii ANPC.

Sursa: bugetul.ro