Oltenii aflați în izolare sunt liberi să iasă pe străzi

0
424
Măsurile privind instituirea carantinei și cea a izolării la domiciliu sunt suspendate temporar.
Dispoziția vine în contextul Deciziei Curții Constituționale din 2 iulie, prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2), teza 2 din Legea nr. 95 / 2006 privind reforma în domeniu/ sănătăţii şi ale art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.
Astfel, măsura izolării la domiciliu sau a carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele, inclusiv oltenilor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 2 iulie.
Prefectura Olt recomandă totuși ca persoanele care au avut contact cu un caz confirmat sau celor care au revenit din străinătate să se autoizoleze la domiciliu timp de două săptămâni, însă aceasta nu mai este o obligație.
„Ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluţia răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID — 19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în ţară dintr-o zonă / ţară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile”, se arată într-un comunicat remis de Prefectura Olt.
La nivelul judeţului Olt, pe 4 iulie 2020, cu recomandare de izolare la domiciliu din partea Direcţiei de Sănătate Publică sunt 2.496 de persoane, dar în carantină instituţionalizată nu se mai află niciun oltean. Potrivit deciziei CCR, toți sunt liberi să iasă pe străzi, fără să mai fie obligați să stea în izolare la domiciliu.
Autoritățile recomandă:
– purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool;
– spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;
– păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 metri între persoane;
– curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;
– în cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID — 19, se va accesa numărul unic de urgenţă 1 12;
– consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
Şi pe această cale, informăm toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină că, în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea În ţară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 riscă să intre sub incidenţa legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (Infracţiuni contra sănătăţii publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele săvârşirii acestei fapte.
Situaţia epidemiologică la nivelul judeţului Olt se prezintă astfel:
– Număr persoane confirmate pozitiv Covid-19 de la începutul pandemiei: 266;
– Număr persoane vindecate Covid-19 de la începutul pandemiei: 154;
– Număr persoane internate confirmate Covid-19: 93;
– Numărul total de decese Covid-19 de la începutul pandemiei: 11;
– Număr total de probe recoltate Covid-19 de la începutul pandemiei: 4494.