Prefectul de Olt, băgat în videoconferință de Carmen Dan

0
1524

Prefecții din întreaga ţară au participat, joi 23 mai, la o videoconferinţă convocată de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, pe tema alegerilor europarlamentare și referendumului național din 26 mai.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat o videoconferinta cu toti prefectii pentru a analiza stadiul pregătirii alegerilor europarlamentare și referendumului național care se vor desfășura în data de 26 mai 2019. La videoconferință au participat nu doar prefecții, ci și grupul de suport tehnic din cadrul prefecturilor.

La ședința desfășurată, în sistem de videoconferință, la Prefectura Olt au participat, pe lângă prefectul județului Olt, Silviu Neacșu și subprefectul Radu Ioniță și reprezentanţi ai structurilor de conducere ale Poliţiei, Jandarmeriei, ISU și ale altor instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii publice, precum şi ai sănătăţii, educaţiei, autorităţi locale şi judeţene cu atribuţii în acest segment de activitate.

Ședinta Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activitatilor de organizare a alegerilor pentru membrii din Romania în Parlamentul European din anul 2019 a fost susținută de către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin MITULEŢU- BUICĂ și Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, general maior ing. Ionel Sorinel Vasilca.  În cadrul videoconferinței au fost abordate subiecte privind organizarea alegerilor (amenajarea secţiilor de votare, distribuirea buletinelor de vot, ştampile, siguranţa acestora), stadiul  îndeplinirii sarcinilor care revin fiecărei instituții, punerea la punct a ultimelor detalii organizatorice, dar şi prevenirea şi preîntâmpinarea faptelor antisociale în timpul votării sau a oricăror incidente nedorite, care ar putea perturba liniştea şi ordinea publică ori procesul de votare.

La nivel national pentru alegerile europarlamentare și referendumul din 26 mai se organizează 18.730 de secții de votare. În străinătate vor fi organizate 441 de secții de votare. Procesul de votare va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00. De reținut faptul că, va fi un buletin pentru alegerile europarlamentare și două pentru referendum, câte un buletin pentru fiecare întrebare.

Pe 26 mai pot vota cetățenii români care au 18 ani împliniți, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. Pentru alegerile europarlamentare au drept de vot și cetățenii comunitari, adică cei din alt stat membru al Uniunii Europene care s-au înscris în listele speciale. Aceștia însă nu vor vota pentru referendumul national. Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința conform listelor electorale permanente. Cetățenii care în ziua alegerilor se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să-și exercite dreptul la vot în localitatea în care se află la orice secție de votare urmând a fi înscriși în lista suplimentară. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să voteze, dar nu dețin carte de identitate valabilă, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date cu sediul în București și serviciile publice comunitare pentru evidența persoanelor din capitală și din județe vor avea program și în zilele de 25 și 26 mai, conform programului stabilit la nivel local. Alegătorul are posibilitatea să opteze dacă votează pentru europarlamentare sau votează și pentru referendum. În secția de votare vor fi trei urne. O urnă pentru alegerile europarlamentare și două urne pentru referendum. La nivelul județului Olt au fost amenajate 380 de secții de votare.

Pentru județul Olt au fost repartizate 403.783 buletine de vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, 403.783 buletine de vot cu întrebarea nr.1 pentru referendum, 403.783 buletine de vot cu întrebarea nr.2 pentru referendum,  1.900 de ștampile cu mențiunea „VOTAT” și 362.571 de timbre autocolante.

Conform listei publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, în județul Olt își pot exercita dreptul de vot un număr de 367.005 alegători.

Circulația, blocată pe un sens în Slatina

În ce privește stadiul pregătirilor și organizării alegerilor europarlamentare și referendumul național, din 26 mai, prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, a  declarat:

Ca personal civil cred că sunt implicați undeva în jur de 4.000 de oameni. La nivelul județului Olt sunt 380 de secții de vot.  În fiecare secției de vot sunt minim 12-13 persoane, șapte membri plus președintele și locțiitorul, operatorul, informaticianul etc. Deci sunt în jur de 4.000 de oameni, la care cred că se mai adaugă încă 1.000 de reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei și ISU. Deci și la nivelul județului Olt sunt implicați în jur de 5.000 de oameni în acest proces electoral. Înțeleg că și la nivelul serviciilor noastre (n.r. Serviciile publice comunitare pentru evidența persoanelor) sâmbătă și duminică se pot face acte. Deci sâmbătă de la ora 8.00 la 16.00 și duminică de la ora 8.00 până la ora 21.00. Toate operațiunile de verificare se fac în secția de vot, adică procesul verbal este fotografiat acolo și transmis printr-o aplicație la Biroul de Statistică care se află aici în Prefectură. Apoi se vine cu celelalte documente. Încercăm să găsim și o altă organizare în sensul că, am planificat pe ore, începând cu ora 22.30 până la 01.00 cele 48 de secții din Slatina, să încercăm să evităm aglomerația din Instituția Prefectului și de la Biroul Electoral Județean și apoi celelate localități din județ. Au fost planificate pe ore, astfel încât să vină să aducă aceste buletine de vot. Buletinele de vot vor fi duse în noaptea alegerilor și celelate materiale către cele patru judecătorii: Slatina, Caracal, Balș și Corabia. Am închiriat deja șase mașini care vor fi aici. Va fi asigurată paza de către jandarmi și în noaptea alegerilor toate buletinele de vot și materialele electorale vor fi transmise către aceste judecătorii. În perioada în care se transportă buletinele de vot sunt echipaje de poliție care vor fi pe toate arterele de circulație din județul Olt să nu avem niciun fel de incidente și la fel în noaptea de duminică spre luni va fi blocată pe un sens circulația în Slatina. Orice eveniment pe care îl aveți vă rugăm să ni-l aduceți la cunoștință la BEJ sau la 112”, a conchis reprezentantul Guvernului în teritoriu.