„Obiectivul nostru pentru acest an, este de a trece Spitalul Municipal Caracal, la Spital de Gradul III“

0
1555

 

Spitalul municipal  Caracal, este unitatea sanitară care deserveşte şi asigură asistenţă medicală  la peste 100.000 de locuitori  în zona de sud a judeţului Olt, în aria fostului judeţ Romanaţi. Adresabilitatea către Spitalul din Caracal a crescut considerabil în ultimii ani şi asta datorită îmbunătăţirii calităţii actului medical şi a personalului care deserveşte unitatea.  Nivelul dotărilor, atitudinea cadrelor medicale, numărul pacienţilor mulţumiţi de felul în care au fost trataţi, sunt aspectele care determină o reală schimbare în cea mai mare unitate sanitară din sudul judeţului Olt.  Într-un clasament realizat recent  de către Ministerul Sănătăţii în care au fost incluse toate Spitalele  municipale din ţară, Spitalul Municipal din Caracal ocupă un onorant  locul IV. Obiectivul principal pentru acest an, stabilit de Consiliului de Administraţie şi  echipa managerială, este trecerea Spitalului de la gradul IV de clasificare , la Gradul III. Despre acest deziderat, dar şi despre alte probleme cu care se confruntă Spitalul municipal Caracal am stat de vorbă cu preşedintele Consiliului de Administraţie, domnul Ion Marian Doldurea:

Domnule preşedinte, este pregătit Spitalul Caracal să treacă la o treaptă mai bună de clasificare ?

În momentul acesta, dacă ar fi să vorbim pe o scară de la 1 la 10 ,Spitalul Caracal s-ar afla la 9,5 faţă de 10 cât ar trebuii pentru  gradul III de clasificare. Ce trebuie să mai facem noi în momentul acesta pentru a trece cât mai repede la gradul III, este să modernizăm maternitatea şi să facem o secţie de psihiatrie. În acest sens încă de anul trecut, lucrurile au fost foarte intense, conducerea Spitalului a înţeles bine mesajul Consiliului de Administraţie. După ce s-a obţinut avizul Direcţiei de Sănătate Publică, cu acordul Primăriei, pentru că nimic nu se poate face fără acordul Primăriei, documentaţia privind trecerea la gradul  al III-lea, a fost făcută şi depusă la Minister. Însă, ca lucrurile să meargă mai departe, noi cei de la Caracal, trebuie să rezolvăm cel două probleme de care  aminteam anterior ;maternitatea şi secţia de psihiatrie. Pentru a rezolva cât mai rapid cele două probleme,  am solicitat şi am  primit un sprijin deosebit din partea Primăriei şi a Consiliului Local Caracal, care au alocat din buget, suma de 60 000 lei.

Au fost începute lucrările la cele două obiective ?

Chiar dacă banii au fost alocaţi şi totul pare în regulă, lucrurile se mişcă foarte greu, datorită unor motive după părerea mea subiective.  Cu un proiectant, care  la început a venit foarte zglobiu, şi ne-a spus că totul este în regulă, că este mai complicată documentaţia pentru obţinerea avizelor, am întârziat cu 20 de zile . Din păcate , proiectantul, care mai este şi din Caracal, n-a depus eforturile pe care noi credeam că le face şi uite aşa am ajuns în întârziere. Sperăm  ca până la 1 august să ne apucăm de treabă la secţia de psihiatrie, iar în trei luni de zile aceasta să fie gata. Un alt criteriu pe care trebuie să-l îndeplinim pentru obţinerea gradului III ,este modernizarea Maternităţii. La acest obiectiv, partea de construcţie depinde numai de noi, sunt modernizării pe care le vom face cu personalul nostru auxiliar. În cea ce priveşte aparatura modernă cu care va fi utilată Maternitatea, în cazul în care nu vom primii sprijin de la Minister, aşa cum îl avem promis, ne-am luat şi măsurile de siguranţă şi suntem gata să investim din rezervele Spitalului.

Într-un clasament realizat recent de către Ministerul Sănătăţii, Spitalul din Caracal ocupă un onorant loc  IV, între Spitalele municipale din ţară. Sunteţi mulţumit?

Este adevărat că ne-am clasat pe locul IV , însă ca să fiu  foarte sincer, acest loc nu ne mulţumeşte, trebuia să ne aflăm în primele trei. Clasamentul  nu face decât să evidenţieze strădania întregului personal din Spitalul Caracal ( medici, asistente,infirmire ,personal auxiliar) în a-şi face datoria din ce în ce mai bine şi a faptului  că avem oameni pricepuţi . Sigur că este foarte important şi în acelaşi timp onorant că am obţinut un asemenea loc, dar se putea şi mai bine !

Simt o undă de amărăciune în vocea dumneavoastră, vă nemulţumeşte ceva ?

Vedeţi dumneavoastră, Spitalul este altceva decât o firmă, o întreprindere, acolo se vorbeşte mult cu oamenii, cu pacienţii care solicită serviciile medicale pe care noi le punem la dispoziţie. Ori, am constatat cu surpriză, o surpriză neplăcută, că sunt inclusiv medici care nu-şi doresc să trecem la Spital de gradul III… Cauza, pentru că am desoperit care este motivul, ar fi că atunci când eşti  spital de gradul III   nu mai poţi să trimiţi bolnavul la un alt Spital de gradul III şi atunci în Gardă nu se va mai dormi ! Ne dorim ca în Garzi lucrurile să meargă bine, ca medicii să răspundă la toate apelurile  la care sunt solicitaţi.Este adevărat că marea majoritate a medicilor îşi fac datoria, dar din păcate mai sunt şi unii care nu pun pacientul pe primul plan, nu pun pacientul ca şi principala lor sursă de venituri. Pentru că până la urmă veniturile noastre vin de la Casele de Asigurări de Sănătate, care înseamnă pacienţi, reprezentanţii pacienţilor în raport cu Spitalul. Deci gradul de servire, de satisfacere a clientului care pentru noi se numeşte pacient ,trebuie să fie din ce în ce mai mare . Repet la nivelul nostru s-a crescut dar nu suficient de mult şi sper din suflet ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine.

Din punct de vedere tehnic, al dotărilor cu aparatură, cum se prezintă Spitalul Caracal ?

In cea ce priveşte aparatura, şi aici sunt multe de spus. Avem mare nevoie de aparatură modernă, pentru ca medicii să poată să lucreze eficient. Avem liste cu doleanţele noastre  date la Minister, care sperăm să fie soluţionate favorabil cat mai urgent. Altfel suntem nevoiţi să facem tot ce-i omeneşte posibil, pentru ca cei de la Minister să aibă  o deschidere mai bună faţă de Spitalul din Caracal. Avem relaţii foarte bune cu Ministerul, managerul Spitalului şi echipa de conducere lunar sunt prezenţi la Minister. Sperăm şi cu sprijinul domnului senator Paul Stănescu şi al domnului deputat Dan Ciocan, care de altfel au fost tot timpul alături de noi , să trecem cât mai repede la Spital de gradul III şi  să obţinem aparatura medicală modernă care să vină în sprijinul personalului medical şi de care să beneficieze în ultimă instanţă pacientul. De asemenea, vreau să aduc mulţumiri şi primarului localităţii – doctorul  Liviu Radu – care în permanenţă ne-a susţinut şi a fost alături de Spitalul municipal, dar şi Consiliului Local care a înţeles că avem nevoie la Caracal de un spital modern care să vină în sprijinul populaţiei.

În afara obiectivului principal, trecerea de la Gradul IV,la Gradul III, ce proiecte v-aţi propus pentru acest an ?

Avem două proiecte  , din care unul din ele este pe Ambulatoriu. Este un proiect îndrăznet, documentaţia a fost făcută şi depusă am fost printre primii care l-am depus, avem şanse foarte mari să prindem acest proiect care înseamnă foarte mulţi bani şi modernizarea Spitalului. Un alt proiect la fel de important şi care la fel înseamnă investiţii serioase pentru Spitalul Caracal, este proiectul legat de creşterea eficienţei energetice, un proiect european. Proiectul l-am demarat din octombrie anul trecut, este gata şi aşteptăm să-l depunem în septembrie când începe sesiunea de proiecte . Sperăm să fim printre primii care  depunem  un astfel de proiect, iar principiul primul venit, primul servit, să funcţioneze . Cu ambulatoriu nu mă tem, la cel de-al doilea proiect am oarecare mici rezerve, dar sper să le rezolvăm şi cu ajutorul oamenilor care ne simpatizează . În cea ce priveşte politica Spitalului  nostru, este să aducem medici tineri, medici care să fie competenţi. Ne axăm în principal pe medici din zona noastră, din zona Romanaţiului şi am dorii să construim un colectiv pentru următorii 10 ani cât mai omogen (ca o echipă de fotbal).

Care este realaţia  dintre Spitalul Municipal Caracal ,  Direcţia de Sănătate Publică Olt şi Casa de Asigurări ?

Sunt relaţii normale, deşi cred că ar putea să facă şi cele două instituţii mai mult. Am solicitat ajutorul în mai multe situaţii, au încercat să ni-l acorde, din păcate noi fiind Spital de Gradul IV am avut o salarizare defectuoasă pe anul 2017 . Noi ne-am făcut planul pe 2016, deşi am depăşit cu 10 % planul pe care ni l-am asumat singuri, lucrurile au rămas la fel . Dar asta este situaţia, sunt nişte criterii, nişte indicatori  care trebuie respectaţi.