„Împreună cu cetăţenii, vreau să înfăptuim aceste proiecte. Indiferent de cât ar fi de mare bugetul unei Administraţii Publice, nu o să reuşească singură să realizeze un climat de bunăstare şi siguranţă” – Interviu cu domnul Liviu Radu – primarul municipiului Caracal

0
1391

La final de an, fiecare dintre noi îşi face propriul bilanţ al anului care tocmai se încheie. Fie că este un bilanţ al familiei, sau al activităţii de la locul de muncă, punem în balanţă realizările şi neîmplinirile şi vedem cum a fost anul şi mai ales ce ne propunem pentru anul viitor. Cu amabilitatea şi onestitatea  care îl caracterizează pe doctorul Liviu Radu, acesta a acceptat să facă o retrospectivă a anului care tocmai se apropie de final şi să pună în balanţă realizările şi neîmplinirile pe care le-a avut în calitate de şef al Administraţiei Publice Locale.

– Pentru mine Primăria Caracal a fost o provocare, în sensul că doream din tot sufletul, ca fiu al oraşului, născut şi crescut aici, să putem să răzbatem şi noi în ciuda problemelor vremii, să putem  aduce oraşul nostru  într-un punct în care oamenii să trăiască liniştiţi, mulţumiţi, să nu aibă grija zilei de mâine .

Sigur că mi-am propus multe lucruri, care le doresc şi realizate .

La începutul anului care tocmai se finalizează, am încercat să facem un buget care să ne permită dezvoltarea oraşului, însă probabil nu am ţinut cont de toţi factorii care nu depindeau de noi şi atunci numai o parte dintre acestea sau realizat.

Îmi pare rău că cei dinainte care au păstorit această municipalitate, n-au considerat că centura unui oraş este extrem de importantă, pentru că în momentul în care eşti racordat la o infarstructură rutieră modernă vin şi investitorii.

Dacă noi am fi avut o centură ocolitoare atât pe nord  cât şi pe sud, cred că în momentul acesta am fi avut şi investitori în zonă.

Pentru că avem forţă de muncă, gândiţi-vă câtă industrie a existat înainte de ’89 în oraşul nostru, un oraş micuţ dar cu foarte multă industrie. Toată această industrie în timp a dispărut, poate şi datorită intereselor unora care conduceau atunci, poate că şi legile au fost destul de permisive ca să se facă aceste lucruri, însă din păcate oamenii şi-au pierdut locurile de muncă.

Să ştiţi că ne-au mai căutat în această perioadă posibili investitori din alte zone ale ţării. De ce? Vă spun eu, pentru că avem o forţă de muncă bine calificată şi în acelaşi timp ieftină.

Pe de altă parte dacă ar fi existat acestă infrastructură( cel puţin aşa mi-au spus, investitorii căutau locuri în care să-şi pună mici făbricuţe) lucrurile cred că ar fi stat altfel

Din punctul de vedere al proiectelor, foarte importante pentru oraşul nostru, avem în momentul de faţă lansate  13 proiecte care aşteaptă să fie finanţate ( ele sunt bine făcute, au punctajul maxim şi sper să nu pierdem niciunul), dar ele trebuie şi cofinanţate. Bugetul mic pe care îl are localitatea sper să ne permită să cofinanţăm aceste proiecte.

Avem şi multe case de patrimoniu la Caracal, care se află în patrimoniul Administraţiei Publice Locale, cărora vom încerca anul viitor să le redăm valoarea şi frumuseţea pe care au avut-o cândva.

Fără ajutorul domnului deputat Dan Ciocan, fără sprijinul domnului vicepriministru Paul Stănescu, nu am fi reuşit să promovăm atâtea proiecte care sperăm că vor fi derulate anul viitor la nivelul localităţii.

– Aceste proiecte depuse, sunt pe infrastructură ?

– Nu . Majoritatea proiectelor depuse sunt pe Spital, Bibliotecă, Muzeu, Casa memorială „Iancu Jianu”, Casa Hagiescu, sunt şi nişte proiecte legate de partea socială şi sper să le finalizăm şi să vină în sprijinul  acestei categorii de oameni mai puţin favorizaţi de soartă, pentru care autorităţile până acum, nu au făcut mai nimic.

Asta am încercat şi dacă uneori nu am reuşit, am căpătat cel puţin o experienţă pe care sper să o pot folosi cu succes în 2018.

– La un moment dat ştiu că sa încercat realizarea unui parc industrial care să vină în sprijinul investitorilor. Care mai este stadiul acestui proiect?

– Există acestă perspectivă şi în anul viitor, însă foarte importantă era această centură ocolitoare pe zona de nord pentru care cred că luna viitoare luăm ultima autorizare de la Ministerul Dezvoltării şi în iarna aceasta să putem  demara proiectul parcului industrial.

Unui investitor nu poţi să-i dai un teren şi atât.., el trebuie să fie racordat la toate utilităţile (apă, canal, gaze, curent electric) pentru ca să poată să-şi desfăşoare activitatea. Am discutat şi în Consiliul Local dacă vom avea investitori care vor dorii să investească la Caracal,  să le putem acorda şi nişte facilităţi fiscale binenţeles în limitele legale, cu condiţia să  preia forţa de muncă neocupată  existentă la nivelul localităţii.

Aşteptăm de asemenea să înceapă construcţia Penitenciarului, care va creea peste 600 de locuri de muncă.

-Construcţia Penitenciarului de la Caracal mai este luată în calcul de actuala Guvernare?

-Este luată în calcul, numai că nu s-a început…Promisiunea era că lucrările să înceapă în Primăvara anului acesta, dar ele s-au amânat.

La un moment dat, un fost ministru spunea că nu se va mai construii acest Penitenciar la Caracal invocând zona de siguranţă din vecinătatea Bazei NATO de la Deveselu, dar s-a dovedit că acesta era numai un pretext pentru ca acesta să fie construit într-o altă parte a ţării unde dorea dumnealui, undeva în nordul Moldovei.

Cert este că acest Penitenciar va fi construit la Caracal, posibil ca lucrările să înceapă în primăvara anului viitor.

Pe de altă parte eu îmi doresc ca oamenii din oraşul nostru să realizeze că noi cei din Administraţia Publică locală, vrem ca să trăiască mai decent, să aibă siguranţa zilei de mâine, dar aş vrea să înţeleagă că pentru acest deziderat este nevoie şi de un ajutor din partea dânşilor. Împreună vreau să înfăptuim aceste proiecte, pentru că indiferent de cât ar fi de mare bugetul unei Administraţii Publice, nu o să reuşească singură să realizeze acest climat de bunăstare şi siguranţă. Şi vreau să vă spun că de prea multe ori am cumpărat şi schimbat coşuri de gunoi şi chiar banci, acestea fiind vandalizate într-un timp foarte scurt.

-Acest lucru, ţine de educaţia fiecărui individ care recurge la astfel de practici huliganice…

– Contează şi modul în care oamenii percep şi conştientizează că acestea trebuie protejate pentru cât mai mult timp.Dacă tot facem nişte reguli, hai să le acceptăm şi  respectăm cu toţii.

O altă problemă importantă care se ridica destul de des de către cetăţeni era modul şi mentalitatea oamenilor care lucrează în Administraţia Locală, felul în care acordă diferite servicii pentru cetăţenii oraşului.

Şi aici am avut un pic de luptat, am încercat să-i determin pe cei care lucrează în Administraţie, să înţeleagă că cetăţenii nu au un exerciţiu în special în legislaţie, şi atunci trebuie să le explice dacă pot să facă un lucru sau dacă nu pot . La începutul mandatului meu au existat tot felul de discuţii cu cetăţenii pe această temă, de modul în care sunt trataţi de funcţionari.

Între timp, consider că lucrurile s-au mai îmbunătăţit, comportamentul funcţionarilor faţă de cetăţeni s-a schimbat. Dacă reuşeşte să schimbe ceva într-un mandat, sau două, asta nu contează pentru un primar, însă el trebuie să fie cu conştinţa împăcată a lucrului bine făcut.

Vă rog să mă credeţi că cel mai bun barometru al lucrului bine făcut sunt chiar cetăţenii. Pentru că eu în conştinţa mea atunci când nu pot rezolva o problemă, acesta devine apăsătoare şi o dată ce am acceptat această funcţie,  trebuie să-mi fac datoria până la capăt şi să rezolv problema.

Domnule primar, cunoşteţi foarte bine localitatea şi problemele cu care se confruntă caracalenii. Care credeţi că este cea mai arzătoare problemă a cetăţeanului în afara locului de muncă ?

– Într-adevăr, locurile de muncă sunt pe primul loc în problemele oraşului nostru, dar şi locuinţele. Sunt destul de mulţi tineri care se căsătoresc, e normal să fie aşa şi încurajez acest lucru, pentru că natalitatea, stiţi foarte bine, este în scădere. Însă o mare problemă pe care nu am putut să o rezolv până acum sunt câinii comunitari.

Este o problemă detul de complicată, dar cred că şi legislaţia noastră în domeniu are hibe. Niciodată nu am să fiu de acord să cheltui mai mulţi bani pentru câini, decât pentru sănătatea oamenilor. Şi am să şi argumentez acest lucru.

– S-a făcut un calcul, ce cheltuieli ar avea un adăpost pentru câinii comunitari?

– Ei bine, un astfel de adăpost pentru 350 de câini pe o perioadă de 1 an ar consuma aproximativ 9,5 miliarde de lei vechi ! Vă rog să mă credeţi, anul acesta am dat către Spital în jur de 6 miliarde.

Îţi tremură mâna ca primar să semnezi un document în care aproape 10 miliarde pe an de la bugetul local, să se ducă către câinii comunitari. Nu este normal să dai mai multă importanţă câinilor, decât oamenilor !

Deocamdată nu am găsit o sloluţie viabilă.

La începutul anului am făcut un contract cu o firmă din Bucureşti pentru prinderea a 450 de câini comunitari, câini care să fie duşi la un adăpost. De câteva luni de zile, avem o plângere penală făcută împotriva Primăriei, de către o doamnă Rozenberg care conduce un ONG şi astfel derularea contractului a fost blocată. Pe de altă parte şi domna senator Cristina Anghel are un rol negativ în această privinţă. Am întrebat-o odată pe doamna Anghel, dacă ştie câţi oameni sunt muşcaţi într-o lună de câinii comunitari ?!

Dacă nu a aflat  încă, îi spun eu. Într-un an, au fost 387 de oameni care au fost muşcaţi de câini în Caracal.

Gândiţi-vă că celor aproximativ 400 de oameni (femei, copii, bărbaţi) a trebuit să li se aplice tratamente care se ridică undeva la 7milioane de lei vechi. Şi atunci ce facem…?

– Apropo de sănătate, cum credeţi că se prezintă aceasta la nivelul municipiului ?  Avem un Spital bine utilat, cu un personal bine pregătit ,la  care gradul de adresabilitate a crescut şi mai mult decât atât, deserveşte întreaga zonă a judeţului .Şi totuşi.., Spitalul de la Caracal este Spital de grad IV !?

– În general avem o populaţie sănătoasă, însă unii oameni datorită şi mentalităţii pe care o au îşi caută sănătatea mult prea târziu.Pe de altă parte, pot să spun că avem un Spital care acordă servicii medicale de calitate.

Gradul IV de clasificare pe care îl are Spitalul acum, este un grad nemeritat, mai ales că acordăm servicii medicale la jumătate din judeţ. Trecerea la gradul III, este un deziderat pe care ni l-am propus, criteriile sunt aproape în totalitate îndeplinite şi cred că anul viitor acest lucru se va înfăptuii.

– La începutul dialogului nostru vorbeam de educaţie. Cum este aceasta percepută la nivelul municipiului?

– Cred că alături de sănătate, educaţia este primordială în evoluţia unei societăţi. La nivelul Caracalului, aş dorii ca aceasta să fie un pic mai bine îmbunătăţită.

    – Consideraţi că instituţiile de învăţământ nu-şi fac treaba,aşa cum ar trebuii?

– Nu, nu este vorba de asta. Pentru ca o instituţie de învăţământ să-şi facă bine treaba şi familia trebuie să-şi intre în rolul ei determinant pe care îl are. Când spui educaţie , spui familie şi şcoală, acestea sunt legate ombilical.

Dar să ştiţi că învăţământul la noi în localitate se află în top, avem şi olimpici. Avem câteva şcoli foarte bune unde chiar se învaţă carte şi acest lucru este demonstrat prin rezultatele obţinute .

– Lăsând la o parte câinii comunitari, care sunt o problemă, Caracalul este un oraş sigur?

– Da. Iubesc acest oraş şi cred că va devenii un oraş şi mai sigur. Important pentru mine este ca până la finele mandatului, lucrurile pe care le facem împreună  să fie sigure şi durabile.

Vreau să facem unele modificări şi în cea ce priveşte urbanismul, pentru că cei care au condus destinele acestui oraş  nu au avut o viziune asupra urbanismului.

S-au înmulţit foarte mult maşinile şi nu avem posibilitatea să facem atâtea parcări câte ar trebuii să fie, pentru a decongestiona arterele importante. Ne gândim la o formulă novatoare încât să avem un tragic fluent.

Ţin foarte mult la proiectul referitor la cartierul HCC (un cartier destul de mare) şi sper ca în 2018 să obţinem finanţarea , ori printr-un program Guvernamental, ori printr-un proiect european, astfel încât să putem să reabilităm acest cartier, pentru că din bugetul local este aproape imposibil.

– Fenomenul cultural s-a intensificat în ultimul an în municipiu. Manifestările culturale sunt la un alt nivel, au crescut calitativ, multe dintre acestea de nivel naţional…

– Îmi face multă plăcere să vorbesc despre cultură. Avem şi oameni care ajută la acest lucru şi îl dau exemplu pe domnul Doldurea, care întotdeuna a întins o mână culturii. În cea ce priveşte fenomenul cultural de la Caracal, avem oameni competenţi, avem tradiţie, care contribuie la creşterea calităţii actului cultural şi eu zic că în cea ce priveşte cultura ne aflăm în primele poziţii chiar pe ţară .

– Domnule primar, la finalul dialogului nostru  mai ales că ne aflăm şi la final de an, ce le  transmiteţi  caracalenilor ?

– Le adresez toate gândurile mele bune, multă sănătate, bucurii  şi sper ca împreună să facem din Caracal un oraş frumos şi prosper de care să fim cu toţii mândri. La mulţi ani !

Doru Tudor