Casa memorială “Iancu Jianu” va fi redată vizitatorilor anul viitor

0
272

Casa  Memorială “Iancu Jianu”, închisă publicului larg  de 12 ani de zile, va fi redată vizitatorilor anul viitor conform declarațiilor domnului Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal. Administrația locală a decis să finalizeze ultimele 10 procente rămase din    lucrările de reabilitare începute în anul 2009 conform proiectului finanțat prin Oficiul Național al Monumentelor Istorice. Lucrările prevedeau atât reabilitarea clădirii,a spațiului expozițional, dar și amenajarea incintei în care se află complexul muzeal și aveau ca termen de execuție 12 luni. Numai că după mai multe întreruperi repetate, ba din cauza fondurilor, ba datorită neânțelegerilor apărute între constructor și finanțator, într-un final lucrările au fost sistate. Administrația Doldurea a hotărât să finalizeze aceste lucrări anul viitor din donații, fără să mai apeleze la O.N.M.I, sau la bugetul local.

„Am propus colegilor din Primărie, să realizeze un program și să deschidă un cont de donații publice pentru ca acest obiectiv deosebit de important pentru istoria acestei localități să fie finalizat din donații publice. Am avut în vedere modelul Teatrului Național care în urmă cu 120 de ani când a fost construit, nu a participat cu fonduri nici Statul Român, nici Prefectura, nici Primăria , el a fost făcut doar din donații publice. Costurile nu sunt foarte mari pentru a finaliza proiectul de la Casa Memorială „Iancu Jianu”, dar vreau să văd care este cu adevărat dragostea oamenilor pentru istoria  acestui oraș”, a declarat Ion Doldurea,primarul municipiului Caracal.

Masivă şi având o formă deosebită stil culă boierească, casa a fost construită de  paharnicul Costache Jianu, tatăl lui Iancu, pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, fiind o construcţie cu parter, etaj şi o pivniţă.

Restaurată dupa planurile arhitectului R. Mariani, a devenit „Casa memoriala Iancu Jianu”,   unul dintre punctele muzeistice de atractie din Caracal. Inaugurarea ei s-a facut la 29 septembrie 1959, iar primul vizitator a fost un stranepot al haiducului din ramura Jienilor de la Falcoi, pe nume Petrescu Stelian

Pe 14 decembrie 2019  în fața  Casei Memoriale, în prezența unui public numeros,  autoritățile locale au  dezvelit bustul haiducului Iancu Jianu . Bustul din bronz masiv realizat de scluptorul Marcel Voinea, a fost donat Caracalului de actualul primar Ion Doldurea

Doru Tudor