VEŞTI PROASTE PENTRU OLTENII FĂRĂ VENIT

0
767

Plătesc contribuţii mai mari faţă de anul trecut, dacă vor asigurări de sănătate.

Oltenii care nu au salarii, pensii şi niciun ajutor de la stat, dar vor să fie asiguraţi, trebuie să achite contribuţii la sănătate mai mari faţă de cele din 2020. Astfel, în prezent oltenii fără venituri care vor să fie asigurați în sistemul de sănătate vor trebuie să scoată din buzunar 1.380 de lei pe an, cu 42 de lei mai mult faţă de anul trecut.

Potrivit reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt valoarea contribuției de asigurări de sănătate rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu șase salarii minime brute pe economie. Ținând cont de faptul că la începutul acestui an salariul minim brut pe țară garantat în plată  a crescut la 2.300 de lei, valoarea de plată pentru asigurarea voluntară s-a majorat automat. Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212) la Administrația Financiară de care aparțin.

Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației.

(Exemplu de calcul contribuție datorată: baza de calcul = 6 X 2.300 lei (valoarea salariului minim brut pe țară) = 13.800 lei x 10% (cota de contribuție) = 1.380 lei)”, a precizat purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanța Florea.

Informații suplimentare despre modalitatea de depunere a declarației si plată sunt disponibile pe website-ul ANAF (www.anaf.ro).

Calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de bază se acordă persoanelor fără venituri de la data depunerii declaraţiei unice la Fisc. Pentru a putea fi înregistrată în sistemul informatic al CAS ca persoană asigurată, după depunerea declarației unice aceasta trebuie transmisă și la CAS Olt  însoțită de dovada că a depus declaraţia unică la Fisc. Documentele se pot transmite prin fax, prin mail la adresa casot.fax1@gmail.com,  prin poștă sau se pot depune direct la ghiseu.

Verificarea calității de asigurat se poate face on-line, ca urmare a interogării aplicaţiei pe site-ul CNAS,  la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html.