Îngrijorător: Delincvenţa juvenilă în Olt a crescut. Vezi ce măsuri a luat Parchetul

0
385

Numărul minorilor care au comis fapte penale, dar care nu răspund penal este în creștere față de 2016, potrivit statisticilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt (DGASPC) Olt. Dacă în 2016 numărul copiilor care au comis fapte penale a fost de 32, de la  începutul acestui an și până în prezent 38 de minori au săvârșit infracțiuni. Acest lucru ar trebui să dea de gândit autorităților.

La nivelul judeţului Olt nu există servicii de tip rezidenţial specializate pentru copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, astfel încât minorii care încalcă legea rămân de cele mai multe ori în sânul familiei, unde sunt supravegheaţi. În cele mai multe cazuri semnalate DGASPC Olt sunt implicaţi copii care au vârste sub 14 ani, categorie care, potrivit legii, nu răspunde sub nicio formă pentru fapta săvârşită. Majoritatea infracţiunilor comise de minorii olteni sunt furturile.

Referitor la numărul total al minorilor care au comis infracţiuni, de la începutul anului şi până în prezent vă puteţi adreasa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt. Noi vă putem transmite doar situaţia  minorilor pentru care Parchetul a solicitat o măsură de protecție special, întrucât nu răspund penal neavând vârsta de 14 de ani se prezintă astfel: de la începutul anului și până în prezent s-au înregistrat 38 de cazuri de minori în familie care au săvârșit infracțiuni după cum urmează: pentru 19 copii s-a instituit măsura de supraveghere specializată la domiciliu; dosarele pentru 10 minori sunt în evaluare, în vederea instituirii măsurii de supraveghere specializată și nouă minori au părăsit teritoriul țării împreună cu familia, înainte de a primi sesizarea parchetului cu privire la instituirea măsurii de supravegehere specializată. Din cei 38 de minoi care au săvârșit infracțiuni, 31 sunt din mediul urban și șapte din mediul rurala precizat Ioana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt.

Măsurile care se pot lua pentru aceştia sunt supravegherea specializată, care se realizează în cadrul familiei, întrucât în Olt nu există centre care să se ocupe exclusiv de copiii care săvârşesc o faptă penală şi nu răspund penal. „Conform articolului 67 din Legea 272/2004, măsura de supraveghere specializată se dispune în condiţiile prezentei legi faţă de copilul care a săvârşit o faptă penală şi care nu răspunde penal. În cazul în care există acordul părinţilor sau al reprezentantului legal, măsura supravegherii specializate se dispune de către Comisia pentru protecţia copilului, iar în lipsa acestui acord, de către instanţa judecătorească”, a declarat Rădiţa Piroşca, directorul general al DGASPC Olt. Chiar dacă rămân în continuare în grija părinţilor, copiii sunt atent supravegheaţi, iar părinţii trebuie să se asigure că se respectă anumite cerinţe impuse de autorităţi. Astfel, minorii trebuie să frecventeze cursurile şcolare, să utilizeze anumite servicii de îngrijire de zi ale DGASPC Olt, să urmeze tratamente medicale, consiliere, psihoterapie. De asemenea, li se poate interzice să frecventeze anumite locuri sau să aibă legături cu anumite persoane. În 2015 numărul copiilor care au comis fapte penale a fost de 41, în timp ce în 2014, 56 de minori au comis fapte antisociale.

Ilie Bîzoi