Vâlcov – secrete dintr-un nou dosar

0
1311
Ministrul demisionar al Finanţelor Darius Valcov soseste la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele incasate, in Bucuresti, joi, 19 martie 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Problemele cu legea par să nu se mai termine atunci când vine vorba de fostul ministru al Finanțelor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt îl acuză pe fostul primar al Slatinei și ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov de instigare la dare și luare de mită. Așadar fostul ministru s-a procopsit cu cel de-al treilea dosar de corupţie al lui Vâlcov care ajunge să fie judecat.  

Darius Vâlcov a stabilit cuantumul mitei primite timp de trei ani de un angajat al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, potrivit rechizitoriului prin care fostul ministru al Finanţelor a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt pentru instigare la dare şi luare de mită. Conform documentelor aflate la dosar Eduard Cincu, funcţionar public în cadrul OCPI Olt, trimis în judecată pentru luare de mită în firmă continuată, a primit lunar câte 1.000 lei, în perioada ianuarie 2012 – martie 2015, pentru efectuarea unui act ce intra în atribuţiile sale de serviciu, respectiv avizarea documentaţiei cadastrale întocmită de către angajaţii societăţii Millenium Topographica SRL, controlată de Vâlcov.

„Inculpatul a săvârşit infracţiunea în modalitatea determinării mediate, indirecte, prin intermediul numitului Bărbulescu Daniel-Ionuţ, transmiţând decizia sa de a fi cooptat un funcţionar din cadrul OCPI Olt, încât societatea să nu înregistreze multe respingeri ale documentaţiilor cadastrale, indicând şi persoana care trebuia contactată spre realizarea scopului său-directorul OCPI Olt, pentru ca acesta să desemneze un funcţionar capabil să ajute SC Millenium Topographica SRL, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan stabilind nu numai faptul că acesta să primească o sumă de bani, dar fixează şi cuantumul acesteia, aspecte ce sunt transmise mai departe de către numitul Bărbulescu Daniel Ionuţ inculpatului Cincu Eduard, în cadrul unei întâlniri, astfel încât inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a acţionat cu intenţia directă de a da bani necuveniţi funcţionarului public în legătură şi în scopul îndeplinirii de acte ce intră în atribuţiile sale de serviciu, în condiţiile în care investiţia financiară privind societatea de cadastru îi aparţinea, realizându-se astfel elementele circumstanţiale ale infracţiunii de instigare la luare de mită”, se arată în rechizitoriu. În cazul fostului deputat Daniel Bărbulescu, procurorii au dispus declinarea cauzei către DNA.
„Având în vedere că pe parcursul administrării probatoriului cauzei au fost relevate activităţi faptice de corupţie, existând suspiciunea că la săvârşirea acestora a participat şi numitul Bărbulescu Daniel Ionuţ, acesta având şi calitatea de avocat în cadrul Baroului Olt, se va dispune disjungerea cauzei şi declinarea materialului disjuns spre competenta soluţionare a cauzei, personală şi materială, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Craiova (…) sub aspectul posibilei săvârşiri de către acesta a infracţiunilor de instigare la dare de mită (…) şi de instigare la luare de mită”, se precizează în rechizitoriu.
Conform datelor de la dosar în cuantumul sumei plătite lunar lui Eduard Cincu, subinginer cadastru la OCPI Olt, a fost stabilit tot de Darius Vâlcov. Banii respectivi nu erau evidenţiaţi în actele contabile, pentru a se crea o aparenţă de legalitate a plăţilor fiind înregistraţi la servicii de instruire profesională. Pe lângă Vâlcov şi Cincu, în dosar au mai fost trimişi în judecată Mircea Dogaru, jurist la o firmă de cadastru, dar şi Elena Marinela Calotă-Sălcianu, administrator al SC Millenium Topographica SRL, ambii pentru dare de mită în formă continuată.