TMK ARTROM SLATINA ȘI REȘIȚA, REALIZĂRI ȘI PERSPECTIVE DEOSEBITE

0
1165

De aproape patru decenii la Slatina se fabrică ţevi industriale din oţel fără sudură ce ajung acum în țări din Uniunea Europeană și America de Nord (SUA și Canada) pentru aplicații industriale, inginerie mecanică, pentru industria auto și constructoare de mașini. Povestea de succes a TMK-Artrom Slatina și Reșița a fost dezvăluită joi, 28 februarie, de către conducerea companiei, una din principalii lideri ai pieței europene și mondiale de țevi industriale în cadrul unei acţiuni intitulate sugestiv „HOW IT’S MADE”.

 Drumul spectaculos la finalul căruia oțelul adus de la Reșița se transformă într-un produs tehnologic de cel mai înalt nivel a fost prezentat, joi, în cadrul unui eveniment de excepție care a avut loc la sediul TMK Artrom Slatina. Cu un portofoliu de 400 de clienți, lunar, astăzi TMK Artrom (și subsidiarele sale) reprezintă unul din principalii lideri ai pieței europene și mondiale de țevi industriale. Acest lucru a fost relevat în deschiderea evenimentului de către directorul general al  TMK Artrom Slatina, ing. Adrian Popescu. Reprezentăm 16% din consumul de țevi industriale al Europei, reprezentăm 5% din consumul industrial al Americii de Nord care înseamnă SUA și Canada pentru piața noastră și 5,4 % din consumul pieței mondiale ceea ce înseamnă că suntem un jucător relevant. În lumea noastră 5 % înseamnă foarte mult. Piața mondială de țevi industriale este o nișă. Nu este un produs de masă, nu este un produs standardizat este o nișă care se dezvoltă acolo și când dezvoltările tehnologice o cer. Compania noastră furnizează în această piață de țevi industriale, țevi pentru aplicații mecanice, țevi pentru cilindri hidraulici, țevi pentru schimbătoare de căldură, echipamente mecanice, automobile, industria auto, în general, industria constructoare de mașini. Mai mult de 80% din producția acestei fabrici este destinată vânzărilor în afara țării. Astăzi compania noastră gestionează peste 600 de clienți din întreaga lume din care 400 de clienți facturează în mod activ într-o lună, nu mereu aceeași , evident. Produsele noastre merg în 37 de țări, toate țări cu un nivel de industrializare foarte ridicat”, a subliniat directorul general al societății.

Popescu a mai adăugat că în ultimii 14 ani țelul managementului acestei companii a fost de a duce acest flux tehnologic către o integrare verticală și o transformare către un producător foarte bine așezat pe această piață. Totodată, în ultimii ani s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea capacităților de producție. În ultimii 14 ani țelul managementului acestei companii a fost de a duce acest flux tehnologic către o integrare verticală și către o transformare către un producător foarte bine așezat pe această piață. Artrom este astăzi cunoscut în piață ca fiind unul dintre cei mai flexibil producători de țevi industriale, foarte customizat. Asta înseamnă că Artrom este capabil să producă foarte rapid , în termen scurte, marfa după specificarea clientului și mai puțin după standard.  În același timp în ultimii ne-am dezvoltat capacitățile de producție nu mărind volumul de producție, ci prin adăugarea unor facilități pe care dumneavoastră le veți vedea astăzi pentru producția de țevi cu valoare adăugată. Noi le numim țevi premium. Premium este orice produs care iese din standard și dă o valoare adăugată mare. Nu există un catalog de produse premium. Astăzi veți vedea ce am făcut de-a lungul timpului spre a adăuga valoare produselor noastre. Prima etapă care s-a încheiat anul trecut când a fost pusă în funcțiune linia de tratamente termice, unică în Europa, a făcut ca în anul 2018 să atingem un vârf. Acest vârf a însemnat o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei cu 18% mai mare decât în 2017 și cu 83% mai mult decât în 2016. Am avut un profit brut de peste 97 milioane de lei. de trei ori mai mare decât anul precedent. Cheltuielile de investiții au însemnat 100 milioane anul trecut. iar în ultimii trei ani au fost de peste 380 de milioane de lei”.

 TMK Reșița și TMK Artrom, sunt doi frați siamezi care trăiesc împreună într-o simbioză perfectă

 În continuare directorul general al societății a făcut o succintă prezentare a procesului prin care oțelul adus de la Reșița este transformat în țeavă industrială. Prezentarea a fost însoțită și de un scurt filmuleț. Performanțele uzinei din Slatina nu ar fi fost posibile dacă în integrare nu am fi avut în aval de producția de țeavă, producția de oțel integrat. Este probabil cel mai curajos pas pe care noi l-am făcut în 2004-2006 și anume adăugarea în cadrul companiei a unui flux tehnologic de producere a oțelului. Acesta este și motivul pentru care TMK Reșița a intrat în componența grupului Artrom. Povestea acestei țevi începe într-o fabrică care astăzi este complet modernizată. Fabrica de la Reșița pe care noi am cumpărat-o în anul 2004 este istorie. Nimic din ceea ce am cumpărat atunci nu mai este în funcțiune. Astăzi totul este complet nou și modernizat. TMK Reșița este unica sursă de materie primă pentru TMK Artrom. TMK Reșița și TMK Artrom, noi repetăm asta până la obsesie, sunt doi frați siamezi care trăiesc împreună într-o simbioză perfectă. TMK Reșița este uzina unde s-a produs pentru prima dată acum 247 de ani fontă și oțel în România. Împreună cele două capacități reprezintă un complex industrial de foarte mare succes”, a conchis ing. Adrian Popescu.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără o echipă managerială de excepție în frunte cu directorul general al TMK Artrom Slatina, ing. Adrian Popescu, Cristian Drinciu, director general operațional, Dr.ing. Ioan Romulus, director executiv al fabricii de la Reșița, Constantin Neacșu, director executiv al uzinei de la Slatina și Valeriu Mustață, director general adjunct comercial și de logistică. La finalul evenimentului invitații au efectuat un tur al acestei moderne fabrici care respectă toate normele de protecţie a mediului. Invitații au fost însoțiți de directorul general operațional al societății, Cristian Drinciu, persoana care a oferit toate informaţiile necesare privind funcţionarea şi tehnologia folosită de acestă mare companie până la obținerea produsului finit.

SCURT ISTORIC TMK-ARTROM

Înființată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina şi-a început producția în 1988, ulterior fiind transformată în societate pe acțiuni cu capital de stat Artrom SA. La 20 noiembrie 1995 a fost listată la Bursa de Valori București, și în anul 1999 – transformată în companie cu capital mixt, public-privat, acționar majoritar devenind compania austriacă STARO GmbH. Pe fondul redresării economiei și accelerării procesului de privatizare, Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită ulterior TMK-Europe). De la înființare, Artrom a fost proiectată pentru o capacitate de 100.000 tone/an. La momentul privatizării, avea o producție efectivă de 26.000 tone/an, capacități nefinalizate tehnologic și performanțe economice scăzute. Din anul 2001, Grupul TMK a demarat un vast plan de modernizări care continuă şi astăzi. Până în 2004, laminorul ASSEL a fost adus la capacitatea sa proiectată. Dar, după ce, în anul 2007, a fost dată în folosință a doua linie de fabricare a țevilor, CPE, capacitatea de producție a TMK-ARTROM s-a dublat, ajungând la peste 200.000 tone anual. Lanţul productiv a fost completat prin achiziționarea TMK-RESITA, ca sursă sigură de țaglă pentru fabrica de la Slatina.

INVESTIȚII ȘI DEZVOLTARE CONTINUĂ

Finalizarea primei etape a programului de investiții a făcut posibilă realizarea a două obiective principale: TMK-RESITA și TMK-ARTROM au devenit un complex metalurgic unic, care funcționează pe principiul „de la materie primă până la produse finite de înaltă tehnologie”. În al doilea rând, TMK-ARTROM a ajuns în topul producătorilor europeni de țevi, în special, fără sudură pentru uz industrial.

În cea de-a doua etapă a programului de investiții, anul 2015, a început producția de noi tipuri de oțel și aliaje cu valoare adăugată mai mare, a fost lansată producția de țevi Premium pentru fabricarea cilindrilor hidraulici și telescopici. În 2016, urmărind creșterea continuă a volumului de export cu valoare adăugată către piața americană, TMK-ARTROM a înființat propria subsidiară comercială la Houston, SUA. Compania numită TMK Industrial Solutions este responsabilă de vânzările a cca 20% din producția TMK-ARTROM, precum și a tuturor țevilor industriale produse de TMK în Rusia și SUA.