ION TOMA – OMUL CARE A INVENTAT, LA BUCUREȘTI: ”EȘALONUL DOI, OLTEAN…!”

0
1111
Senatorul ION TOMA, fost lider la nivel național și președinte județean al PSD Olt, rămâne unul dintre cei mai importanți politicieni ai Olteniei și numărul unu al Oltului. Deși nu mai este prezent și vizibil în mass-media locală și națională, ori în viața politică, Ion Toma urmărește în continuare cu atenție evenimentele care se produc în Olt și în România.
Rămâne un ”jucător” atent, obiectiv și perspicace, pus la punct cu tot ceea ce se întâmplă în viața politică, economică  și socială locală și din țară.

Este omul care a format mulți politicieni, unii ajungând în vârful politicii dâmbovițene, la nivel național: A ”inventat” acel ”eșalon doi oltean”, cu oameni locali promovați în Guvern, Administrație, Agenții și Instituții naționale importante. Aceștia au devenit pioni importanți în sprijinirea instituțiilor și oamenilor de afaceri din Oltenia și Olt.

Fiind prietenul vechi al ”Gazetei Oltului”, te apelăm simplu: Ce mai faci, Tomiță?
Sunt un spectator angajat al vieții noastre publice și politice, ofer sfaturi atunci când mi se cer și ajut de fiecare dată când pot. Mă bucur când oamenii au curajul propriei alegeri, când îi trag la răspundere pentru politicieni și sper ca această toamnă politică să ne permită să alegem ceva mai bun decât răul cel mai mic.
⁠Ești încă, chiar dacă nu la vedere, ancorat în viața politică, economică din România și, în special, în cea din județul Olt. Cum vezi, fiind un important om de afaceri, mersul/economic național și pe cel din Olt. Cu bune și rele?
Cred că, de multe ori, economia se dezvoltă în ciuda acțiunii guvernamentale. Privind la ultimii 25 ani, progresul economic al țării, care se vede și în Olt, este remarcabil. Totuși, el nu este suficient, pentru că avem trei mari probleme: inegalități foarte mari, inclusiv între comunități; aproape cinci milioane de români care au plecat din țară; un stat disfuncțional care, și când caută să facă bine, nu găsește doza corectă de intervenție. Mă îngrijorează că ne împrumutăm foarte mult și nu pare să fim pregătiți pentru o nouă criză economică. Mă îngrijorează că statul nu este un partener corect al mediului de afaceri, crește taxe peste noapte, nu-și plătește facturile la timp pentru investițiile publice și nu înțelege cât de importantă este susținerea capitalului românesc. Mereu îmi pun întrebarea unde am putea ajunge noi ca țară cu viziune la vârf, mai multă unitate și un stat care-și face măcar minimal treaba.
Politicienii olteni din toate partidele, se ridică la nivelul care să poată reprezenta interesele locale în Guvernul României, Parlament sau chiar la Uniunea Europeană? De ce și cum trebuie făcut?
Las oltenii să judece și să voteze, pentru că ei sunt mult mai înțelepți decât îi consideră unii politicieni. Trăgând linie, după mulți ani de luptă, suntem aproape să avem acest drum expres care ne leagă de Pitești și apoi de București. Este mult? Este puțin? Încă o dată, fiecare poate da un răspuns. Cert este că nu văd foarte multe idei din partea decidenților noștri locali despre ce ne propunem noi ca regiune, unde vrem să ajungem, cum scăpăm de stigmatul nedrept de a fi încă una dintre cele mai sărace regiuni ale țării și ale Uniunii Europene. Planul despre cum dezvolți Oltul și Oltenia lipsește ca proiect de a-i aduce împreună pe olteni și a convinge oamenii să rămână aici, nu să-și facă viața în altă parte, la București sau în străinătate. Avem ministru, avem parlamentari, avem decidenți naționali de partid din județ, iar speranța mea este că funcțiile vor însemna și influență pentru Olt și o viață mai bună pentru olteanul obișnuit. Permiteți-mi să fiu un om optimist și generos, chiar și cu politicienii noștri. Cum spuneam, dacă vrem să schimbăm ceva, dacă lucrurile nu ne convin, avem trei duminici la rând în noiembrie și decembrie să ne facem vocea auzită.
⁠Lupta pentru putere în județul Olt, mai ales între cele două mari partide (PSD și PNL) va fi, la viitoarele alegeri, mult mai agresivă, cu atacuri la persoană? Vor fi ”victime” politice după alegeri?
Până la parlamentare și prezidențiale, am avut o mare surpriză la locale – rezultatele pentru Primăria Slatina. Este o confirmare că nu le poți vinde oamenilor orice și, dacă nu aduci în fața lor candidați curați, competenți și implicați, oamenii te taxează de nu știi ce te-a lovit. Este multă agitație politică în județ, se stabilesc candidați, se fac transferuri politice, iar unda de șoc de la locale se va resimți pentru ani buni. Oltul nu este moșia nimănui, este proprietatea oamenilor liberi. Cine va înțelege să-i trateze pe oameni cu respect va avea de câștigat. Competiția aduce progres, v-o spun nu ca fost om politic, ci ca antreprenor. Iar progresul nu înseamnă înjurături, ci proiecte serioase și oameni de ispravă aduși în față. Ghilotina alegerilor sigur va face victime, se simte atât la nivel național, cât și local.
⁠Poți anticipa la Olt, în decembrie, la alegerile parlamentare, un scor din partea partidelor?
Nu dau pronosticuri, dar vom avea competiție. Județul intră politic într-o nouă etapă, rezultatul de la Slatina își va pune amprenta pe dinamica electorală. Oamenii au prins gustul schimbării, vor să încerce ceva nou, se uită cu atenție la ce li se propune, la nume și proiecte noi. Este nevoie de inovație și creativitate atât în politica olteană, cât și la nivel național. Nu poți să știi unde se va opri această dorință de a avea reprezentanți politici care să poată spună ceva cu sens în nume propriu, nu doar ca nume pitite pe liste de partid. Cine are urechi de auzit să audă…
⁠Candidatul independent Mircea Geoană este un apreciat și respectat om politic în Oltenia și în Olt. Totodată, Mircea Geoană ca politician, parlamentar, a luptat mereu pentru interesele oltenilor și ale zonei… Crezi în Mircea Geoană? Va avea în Oltenia, în Olt, succes la alegerile Prezidențiale? Cum explici asta…?
Dintre candidații anunțați, Mircea Geoană este cel mai calificat să fie președinte. Are experiență în politica internațională, are experiență diplomatică, cunoaște politica internă, cu bune și cu rele. Se poate impune lejer ca unul dintre președinții cu care să ne mândrim, nu de care să ne fie rușine. Cred în competența lui Mircea Geoană, în dorința sa de a fi un președinte bun pentru români. Știu că a învățat din greșeli și este gata să ne reprezinte pe toți de la Cotroceni.
Este adevărat, Mircea Geoană a fost de fiecare dată un susținător al oltenilor, de aici i se și trage familia. A respectat oltenii, ne-a fost alături când încercam să mișcăm la București lucrurile bune pentru județ și a fost aici de nenumărate ori. Cred că am fost împreună în zeci de comune din județ. La prezidențiale, oltenii se uită la om, la experiența, maturitatea și energia sa. Este o alegere esențială, nu poți risca cu candidați slab pregătiți sau necopți. Geoană poate aduce echilibrul și mobilizarea de care este nevoie pentru a accelera progresul economic și social în România. După ani cu președinți de țară care au fost mai mult lideri de partid, chiar ne-ar prinde bine un independent la Cotroceni.
Mulți ridică problema trădării alegerilor în special pentru independentul Mircea Geoană. Crezi această ipoteză? Sunt posibile măsuri de contracararea fraudării?
Eu nu cred în ideea politicienilor care sunt stăpâni peste voturi. Dacă ar fi așa, am avea cu toții o țară de suflete moarte. V-am spus, oamenii sunt votanți liberi și înțelepți. Nu poate niciun partid controla votul în alegeri prezidențiale cu miză, în care participarea la vot va fi de peste 60%. Oamenii vor da tonul, vor spune cine îi convinge și cine nu, iar ca politician, că ești primar, că ești consilier sau chiar lider local de partid, nu te poți pune împotriva dorinței oamenilor. Eu prefer să vorbesc despre o dorință foarte mare de schimbare, nu de trădare.
Dacă Mircea Geoană va reuși să-și îndeplinească potențialul real pe care-l are depinde atât de felul în care va vorbi cu românii în această campanie, cât și de capacitatea de a-și face o echipă redutabilă cu care să prevină orice încercări de a deturna votul românilor. Miza este mare, așa că încercări de a frauda alegerile, din punct de vedere moral sau legal, vor fi destule. Mircea Geoană știe ce a trăit în 2009, trebuie acum să fie pregătit pentru orice, cu o echipă foarte robustă în spate.
⁠Se implică Ion Toma în sprijinirea afectivă  a lui Mircea Geoană la Olt și în Oltenia? Cum?
Sunt și eu un mic soldat, unul cu multe lupte politice și multe cicatrici, e adevărat, în această echipă a schimbării. Susțin din convingere, pentru că nu mai am mize politice: vreau doar ca România să-și aleagă pe 8 decembrie cel mai bun președinte pentru generațiile de astăzi și de mâine. Iar Mircea Geoană este, în opinia mea, cel mai bun candidat de președinte. Voi spune acest lucru sutelor de oameni cu care vorbesc zilnic. Îi voi încuraja pe cei care-mi cer sfatul să se implice și să aducă o schimbare adevărată la Cotroceni. Voi face tot ce pot pentru a avea un vot corect și o alegere informată.
⁠Ești unul dintre politicienii cu mare experiență și vaste cunoștință în alegerile din România. Poți da un pronostic: în primul, al doilea tur, la Prezidențiale, cine va fi și va deveni… Președintele României?
România este pregătită pentru o schimbare politică adevărată, de substanță, iar acest lucru se va vedea întâi în alegerile prezidențiale, iar apoi în cele parlamentare. Iar totul va începe cu victoria lui Mircea Geoană la prezidențiale. Sper să avem cu toții înțelepciunea unei alegeri inspirate!

Pentru că, în mod sigut vom mai reveni și cu alte interviuri sau materiale, avându-l ca invitat pe omul politic, de afaceri Ion Toma, încheiem cu… Mulțumim, Tomiță! Pe curând!
Paul Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.