Situație dramatică în Olt în ce privește populația

0
426

Tot mai multe persoane din judeţul Olt au nevoie de servicii de îngrijire la domiciliu. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  (DGASPC) Olt pe baza evaluărilor nevoilor de servicii sociale de la nivelul localităţilor judeţului.

Din cauza vârstei şi a problemelor de sănătate tot mai mulţi olteni au nevoie de servicii de îngrijire la domiciliu. Din datele colectate de DGASPC Olt de la primăriile din judeţ, reiese că nu mai puţin de 59.406 de persoane din judeţ se află în această situaţie. Informaţiile vin însă de la 78, din cele 112 primării oltene, celelalte refuzând să colaboreze cu reprezentanţii instituţiei şi să se ocupe serios de acest subiect sau nefiind incluse în evaluare, din cauza datelor eronate. Potrivit directorului general adjunct al DGASPC Olt, Sorin Gheorghe,  din cele 59.406 de persoane aflate în nevoie, 4.707 au un grad mare de dependenţă în îngrijirea personală şi în derularea activităţilor cotidiene. Cele mai multe persoane aflate în această situaţie se regăsesc în Drăgăneşti-Olt, Băbiciu, Crâmpoia, Dăneasa, Grădinari, Leleasca, Rusăneşti, Sprâncenata, Topana şi Vădăstriţa. Alte 18.730 persoane vârstnice au autonomie personală, dar au nevoie de sprijin personal în derularea de activităţi gospodăreşti şi 24.437 dintre persoanele vârstnice îşi pot desfăşura singure activităţile cotidiene. Localitățile unde se întâlnesc astfel de persoane sunt: Scornicești, Bârza, Bălteni, Crâmpoia, Grădinari, Leleasca, Oboga, Sârbii Măgura, Sprâncenata, Teslui, Topana, Bărăști, Bobicești, Călui, Morunglav, Perieți, Stoicănești, Tătulești, Urzica, Vădăstrița și Vulturești.

De asemenea, fenomenul de îmbătrânire a populaţiei este vizibil în 30 de comune evaluate, în cinci din comune (Bărăşti, Leleasca, Vulturești, Obârșia şi Topana), ponderea depășind 50% din totalul populaţiei. În alte nouă comune îmbătrânirea populației este semnificativă, ponderea vârstnicilor fiind cuprinsă între 25 și 50 la sută. Comunele îmbătrânite sunt: Bobicești, Colonești, Nicolae Titulescu, Pleșoiu, Sârbii Măgura, Spineni, Tătulești, Teslui și Urzica. Nu în ultimul rând în alte 16 comune, ponderea persoanelor vârstnice este peste medie, între 25 și 35 la sută: Bucinișu, Călui, Cezieni, Corbu, Crâmpoia, Cungrea, Dobrețu, Dobroteasa, Gârcov, Gostavățu, Mihăești, Optași Măgura, Sâmburești, Ștefan cel Mare, Tia Mare și Valea Mare.

Ilie Bîzoi