Amendă RECORD în Olt pentru muncă la negru

0
992

Patronii a trei societăţi din Caracal și Bobicești au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă  de muncă  fără forme legale de angajare. Cei trei patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 320.000 lei.

Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei trei angajatori foloseau 21 de persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Două dintre persoane au fost identificate la o societate de construcții din Bobicești, amenda în acest caz fiind de 40.000 de lei, în timp ce 15 persoane au fost depistate la o firmă de pază și protecție din Caracal, sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă fiind de 200.000 de lei. De asemenea, inspectorii de muncă au depistat alte patru persoane care lucrau la negru la o firmă de pază și protecție din Caracal, amenda în acest caz fiind de 80.000 de lei.

De altfel, în luna aprilie, inspectorii de muncă au verificat 236 de agenți economici  atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă fiind aplicate 119 sancţiuni, din care patru amenzi contravenţionale, în valoare totală de 330.000 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 250 de deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic. Tot în luna aprilie, opt salariați ai unor unități din județ au fost implicați în evenimente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.