S.M.R. Balș se vinde, în continuare, bucată cu bucată

0
7845

SMR (SOCIETATE DE SUBANSAMBLURI MATERIAL RULANT) SA Balș a fost emblema orașului, aici lucrând mii de localnici (Balș și zona limitrofă).

După o privatizare cu cântec, în anul 2014, unitatea intră în lichidare judiciară, cu „sprijinul” primarului (de atunci și acum) Mădălin-Ady Teodosescu.

Lichidatorul este o societate din Craiova, fiind o întreagă poveste despre „sforile” care s-au tras aici pentru ca acesta să fie unul apropiat de interesele unora sau altora. Deși a promis că, până în 2-3  ani, va ieși din insolvență, actuala conducere nu a reușit, unitatea fiind închisă și miile de salariați, concediați. S-au promis mari investiții la privatizare, rămânând la stadiul de „minciuni”, și corect, normal ar fi ca DNA, DIICOT și alte instituții să verifice legalitatea și, mai ales, nerespectarea clauzelor contractuale. De mai mult de 5 ani, de aici se vinde orice: metale, utilaje, mașini, secții întregi, cele mai multe ca… fier vechi!

La începutul lunii ianuarie 2014, SMR a solicitat la Tribunalul Olt deschiderea procedurii de intrare în insolvență. Salariații au intrat în concediu fără plată, după care, din ce în ce mai mulți, în șomaj, rămânând la această dată doar câțiva care asigură paza, siguranța unor instalații, contabilitatea… Într-o declarație făcută, la acea dată, directorul general ION CIUCĂ l-a acuzat public pe primarul orașului Balș că a contribuit personal la falimentul societății. Au fost făcute mereu promisiuni că SMR Balș va fi repus în funcțiune, la toată capacitatea sa. Nu a fost să fie așa: oamenii au fost păcăliți și de conducerea societății, precum și de către politicienii locali, mai ales în perioada premergătoare alegerilor. În tot acest timp, SMR se vinde bucată cu bucată, secție cu secție, la prețuri de fier vechi.

Au venit samsari din toată țara, bruneți sau blonzi, cu mașini de lux și cu buzunarele pline de valută, care au cărat cu vagoanele, TIR-urile sau alte mijloace de transport, tot ce se putea lua, ziua, seara, sau noaptea (foarte des!).

Din păcate lichidatorul judiciar, o firmă de recuperare din Craiova, nu a avut nici un interes să urmărească ca legea să fie aplicată cum trebuie, să instituie un control permanent și eficace asupra modului în care s-a organizat și efectuat cuantificarea, vânzarea bunurilor.

De ani buni, vânzarea bunurilor mobile, aparținând SMR Balș s-a făcut pe „șest”, fără un control atent. Ciudat, sau inadmisibil, este faptul că – istoria se repetă – intocmai, ca și în cazul fostelor mari unități distruse: SUINPROD SA, ANVELOPE SA Caracal, TEXTILA SA Slatina, ROMVAG SA Caracal, RULMENȚI SA Slatina, CORAPET SA Corabia, FABRICA DE ZAHĂR Corabia, FABRICA DE ZAHĂR Draăgănești-Olt, TĂBĂCĂRIA Corabia și altele. Adică, n-am auzit și nu am primit nici un comunicat sau alt document, de la Poliția Județului Olt,  Curtea de Conturi Olt,  Garda Financiară Olt sau alte structuri județene, regionale sau naționale (DNA, DIICOT) că, măcar la una dintre aceste societăți, s-au găsit nereguli, ilegalități, furturi privind lichidarea lor judiciară.

Îmi trece prin minte un caz petrecut la începutul acestui secol și mileniu: de la Corapet SA Corabia am primit informația credibilă (cu nr. de mașini TIR) că, (trei) dintre acestea au părăsit unitatea încărcate cu motoare electrice sustrase, practic furate, în complicitate cu cei care administrau societatea. Au fost anunțate imediat, doar după câteva minute, poliția Corabia și cea Județeană, să urmărească aceste furturi de miliarde lei, ca valoare. Știți ce răspuns au primit a doua zi? NU LE-AU GĂSIT! Ulterior, am aflat că, în fața coloanei se aflau polițiști de la Corabia, implicați fiind ofițeri de acolo și din conducerea județeană a poliției Olt!

Astăzi, la SMR se continuă jaful: se vând piese de mii de tone forță, cuptoare electrice, strunguri, freze, prese gigant, mașini de frezat, laminoare, benzi transportatoare, boghiuri, autovehicule. Secția boghiuri, secția foraje roți și boghiuri, secția oțelărie, secția PMOR, secția auto – CPU și altele sunt dezafectate și vândute la fier vechi. Administratorul judiciar Mirela DURLĂNESCU, are de ce să fie fericită: are „balta pește”, banii intră cu miliardele, din vânzările de bunuri, pe lângă plata caietelor de sarcini, vin comisioanele din cifra de vânzări, din „milioanele” stabilite lunar… și din alte surse! Mai este un comision de 2%, din totalul vânzărilor, pe care-l obține nemeritat, Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR)!

Mă surprinde modul „tacit”, fără nici o publicitate națională sau locală, cu care se face vânzarea bunurilor. Cel mai mult mă intrigă pasivitatea, indolența și complicitatea cu care unele instituții ale statului, în primul rând poliția Balș și Județeană Olt, tratează acest mod, după noi incorect, în care se face vânzarea ca fier vechi a SMR BALȘ!

Vom urmări mai atent acest subiect și vom reveni cu alte materiale!

Pavel Calciu